Srbijanska sigurnosno-informativna agencija podnijela je u četvrtak kaznenu prijavu protiv čelnika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića i Dražena Letića, bivšeg pripadnika srbijanskog MUP-a, zbog postojanja, kako ističu, osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo špijunaže za hrvatsku sigurnosno-obavještajnu agenciju.

Na tu objavu reagirala je sigurnosno-obavještajna agencija, istaknuvši kako je riječ o konstrukciji.

-Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavuprotiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljaninazbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi okonstruiranoj kaznenoj prijavikojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju inezakonitu trgovinu oružjem Srbijes inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanjasumnji u kršenje međunarodnog pravate relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u. Pri tome posebno zabrinjava činjenica daRepublika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparatza ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama zašpijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnim hrvatskim tijelima,raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatskei njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata", priopćeno je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Kajkić: Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji

U izjavi za Dnevnik.hr, osumnjičeni Nikola Kajkić izjavio je da je SOA sve napisala u priopćenju te da je uhićeni Dražen Letić njegov prijatelj s kojim je išao zajedno u srednju političku školu.

-Ovo je međunarodni incident i ovo je izuzetno opasna situacija. Dobio sam brojne prijeteće poruke od srpskih državljana iz cijeloga svijeta, ovo je vrlo opasna situacija za mene. Imaju svoje ljude i ovdje, u Hrvatskoj, kazao je Kajkić.

Tvrdi da on nije nikakav špijun.

-Ja nisam nikakav špijun. Primam plaću 1900 kuna od suspenzije u srpnju prošle godine, a imam troje djece i nezaposlenu suprugu. Ovo je pljuvanje u lice. Ne mogu ja protiv Srbije. Ovo je jako ozbiljna situacija i poruka za sve policajce koji putuju tamo. Članove moje obitelji su, samo zato što imaju isto prezime, skidali do gola i maltretirali, navodi Kajkić.

Ponavlja da mu je žao prijatelja koji je uhićen zbog kaznenog djela špijunaže.

-Taj čovjek nema veze s tim. Žena mu je Hrvatica iz Osijeka. On nema veze ni sa čim, a prijeti mu tri do 15 godina zatvora, objašnjava Kajkić.

Navodi da za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi.

-Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji. Tamo se stalno ubijaju, mislite li da bi njihova tajna služba to dopustila?, pita se javno Kajkić.

Smatra kako mu je obitelj ugrožena.

-Nakon mojeg uhićenja, u studenome prošle godine, za par dana je nestao, a vjerujem da je ubijen, Predrag Dragović zvani Ceca. Njemu je u Beogradu suđeno za Ovčaru i oslobođen je. Misle da je meni odavao podatke. Neka BIA kaže gdje je on!, zaključio je Kajkić.

 

M.M.