Iz Ureda predsjednice stiglo je pojašnjenje jučerašnje izjave Kolinde Grabar-Kitarović koja je, komentirajući atmosferu na utakmici između Hrvatske i Mađarske, izazvala oštre i svadljive reakcije Željka Komšića i njegovog DF-a

-Stav predsjednice jest kako Hrvati imaju dvije domovine – Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za Sportske novosti kazala je da je presretna zbog rezultata utakmice, a najviše zbog navijača koji su došli u Split “od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska”.

Na takvu izjavu svadljivo su reagirali su iz Demokratske fronte, stranke Željka Komšića, optužujući hrvatsku predsjednicu da je "svojom izjavom dovela u pitanje suverenitet i teritorijalni integriret BiH optuživši je da je bosanskohercegovački grad Kupres opisala kao dio Hrvatske".

U DF-u, inače probosanskoj unitarističkoj stranci, ovu izjavu smatraju “skandaloznom”.

-Sigurni smo da joj se nije (opet) omaklo, kada je sinoć, nakon sjajne igre i pobjede nogometne reprezentacije Hrvatske u Splitu, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila: ‘A što da vam kažem, presretna sam zbog, naravno, rezultata, ali još više zbog (Zlatka) Dalića i svih igrača i ponajviše svih ovih ljudi koji su se skupili ovdje u Splitu. Od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska. Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene službene politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske obitelji, stoji u priopćenju DF-a.

 

M.J.