Kandidatkinja HDZ-a za osječku gradonačelnicu na prošlim lokalnim izborima, osječka književnica Ivana Šojat izvijestila je u petak kako je napustila stranku, a u osječkom Gradskom vijeću ubuduće će, kao nezavisna vijećnica, djelovati u klubu vijećnika SDP-a.

U izjavi medijima Šojat je potvrdila kako je od Županijskog odbora HDZ-a zatražila brisanje iz članstva stranke. Ocijenila je kako je već nakon posljednjih lokalnih izbora shvatila kako ju je zadesila sudbina svih HDZ-ovih kandidata za osječkog gradonačelnika, a to je da je bila "potrošni kvisko", kojeg što prije treba baciti u ropotarnicu.

O tome, kako drži, govori i činjenica da je osječki Gradski odbor HDZ-a već godinu dana nije pozivao ni na kakve koordinacijske sastanke uoči sjednica Gradskog vijeća, i potpuno ju je ignorirao, a tvrdi da je jedan dio vijećnika HDZ-a, dan nakon drugog kruga posljednjih lokalnih izbora, prestao s njom komunicirati, "na bilo kojoj ljudskoj i političkoj razini".

-Pitam se samo zašto sam toliko odgađala ovaj potez, jer to sam trebala davno napraviti, kazala je Šojat te odbacila nagađanja kako je klub vijećnika SDP-a odabrala kako bi se osvetila HDZ-u.

Pristupanje klubu vijećnika SDP-a u osječkom Gradskom vijeću u statusu nezavisne vijećnice objasnila je tvrdnjom da se vijećnici u Gradskom vijeću druže i normalno komuniciraju te da joj "na ljudskoj razini društvo SDP-ovih vijećnika savršeno odgovara",iako je, kako je istaknula, "realno gledajući mogla ući i u neki  drugi vijećnički klub", poput HNS-a ili Mosta.

Podsjetimo, u drugom krugu izbora za osječkog gradonačelnika 2017. godine Šojat je, kao kandidatkinja HDZ-a, izgubila od sadašnjeg gradonačelnika Ivana Vrkića, kojeg su na izborima podupirali SDP, HNS, HSS i Aktivni nezavisni umirovljenici (ANU).

Iz krugova bliskih desnom krilu HDZ-a već su se u predizbornoj kampanji za lokalne izbore mogle čuti ocjene kako Šojat svjetonazorski pripada spektru koji je dosta drugačiji od HDZ-ovog.

 

M.M.