Kandidat za predsjednika Republike Miroslav Škoro nazočio je u zagrebačkim Gračanima na posljednjem ispraćaju i pokopu posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pritom je rekao kako izražava sućut obiteljima svih žrtava svih autoritarnih i totalitarnih režima, kako žrtvama fašističkog i nacističkog tako i komunističkog režima.

-Ispraćamo posmrtne ostatke 294 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, i izražavam sućut njihovim obiteljima. Mi smo duboko podijeljen narod, ne trebamo se dijeliti i po žrtvama. Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su učinjene u njezino ime, ali ne smije dopustiti da joj se pripisuje nedokazani zločin. Hrvatski narod je duboko podijeljen i to možemo vidjeti u svim segmetnima, moramo pokušati graditi zajedništvo. Treba osuditi sve zločine nacističkog, fašističkog i komunističkog režima. Sve žrtve zaslužuju pijetet, rekao je Škoro.

Zalaže se za dostojan dignitet prema svim žrtvama.

-Mislim kako bi bilo dobro i za to ću se zalagati, da se daju veća financijska sredstva, da se utvrdi pravo stanje kako bi 74 godine nakon Drugog svjetskog rata sve žrtve dobile dostojanstvena obilježja, a njihova rodbina mjesto koje može obići, rekao je Škoro.

Napomenuo je kako upravo ovakve dane poput Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava moramo iskoristiti kako bi radili na zajedništvu.

-Treba osuditi sve totalitarne i autoritativne režime, nacistički, fašistički i komunistički pa čak i onaj iz prve Jugoslavije i vratiti dostojanstvo žrtvama svih tih režima, istaknuo je Škoro.

Odbio je komentirati izjavu Davora Ive Stiera koji je izjavio da je Zoran Milanović protukandidat aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

-Ja sam nestranački kandidat i takav ću i ostati. Sve ostalo morate pitati gospodina Stiera, rekao je Škoro. 

Komentirao je i traženje Aleksandra Vučića da Kolinda Grabar-Kitarović ne koristi izraz velikosrpska agresija.

-Velikosrpska agresija je postojala i ne možemo je drugačije zvati kad svi znamo da je bila, zaključio je Škoro. 

 

M.M.