Hrvatski politički predstavnici u BiH jasno su definirali poziciju oko promjene izbornog zakona. Međutim, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u intervjuu za Anadoliju poručuje kako neće pristati na izmjene Izbornog zakona

-Naravno da nećemo na to pristati. To je stvar koja se pokušava riješiti 14 godina i neće se sigurno u narednih 14 dana riješiti. Nadam se da će se HDZ BiH tu postaviti elastičnije, da neće ići ovako rigidno. Jer, praviti okove jednom narodu koji je trostruko ili četverostruko brojniji, praviti mu blokade po meni nije dobra stvar. Mislim da tu treba ići na relaksaciju odnosa, istaknuo je Izetbegović.

Pokušajem zamjene teza, i za 'slučaj Komšić' odgovornim smatra Hrvate, jer biraju političke predstavnike kakvi ne odgovaraju bošnjačkom vodstvu.

-Pa i ovaj 'slučaj Komšić' kako ga zovu Hrvati možda se ne bi desio da je bilo drugačije politike HDZ-a BiH i osobno Dragana Čovića, kaže Izetbegović.

Zahtjeve Hrvata za ravnopravnošću ocjenjuje blokadama, te naglašava da bi se najmnogobrojniji narod (Bošnjaci) u budućnosti mogao "organizirati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni...".

- Mislim da ni on, Čović, ne stvara uvjete da se izađe malo konkretnije, malo hrabrije u susret onome što Hrvati traže. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni, zaključio je Izetbegović.

 

M.J.