Mnogi su s velikom dozom čuđenja gledali, ili čitali, ovotjedni istup bivšeg franjevca Dalibora Dade Milasa i izrečeno na račun pomoći Vlade Republike Hrvatske institucijama i organizacijama hrvatskog naroda u BiH.

Za rijetke, one koji promišljajući analiziraju kontekst u kome se određena vijest plasira, istup ovog bivšeg svećenika, kao i medijska potpora koju je dobio, samo su nastavak niza ranije viđenih obavještajnih operacija koje se iz BiH, putem određenih medija, pokušavaju plasirati u širi medijski prostor i polučiti određene političke i geopolitičke efekte.

Nastavak je to dobro osmišljenog medijsko-psihološkog rata kome svjedočimo u slučaju prijetnji Kolindi Grabar Kitarović uoči posljednjeg posjeta Sarajevu, slučaju "Vehabije", "Pelješki most", "Aluminij" ili medijske harange pokrenute iz Sarajeva nakon što je izraelski Jeruzalem post pisao o odnosima političkih struktura u Sarajevu i Teheranu.

Margetićeve optužbe i naručena pitanja

U tom kontekstu svakako je intonirano i otvoreno pismo kontroverznog Domagoja Margetića, stasalog pod skutima Josipa Manolića i poznatog po "pljuvačkim" istupima na račun generala Ante Gotovine, izrečenim pred kamerama Srpske televizije neposredno nakon oslobađajuće presude, upućeno hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

-Prateći uopće činjenicu da Vas je izraelski predsjednik odlučio ugostiti u Izraelu, ne znam jesam li osjećao veće gađenje ili sram, zbog činjenice da Vas predstavnik naroda kojem je pripadao i moj djed ubijen kao žrtva Šoaha u Drugom svjetskom ratu, a ubili su ga hrvatski fašisti, čiji su nasljednici bili Vaši koalicijski partneri u dolasku na vlast, konkretno na dužnost predsjednice Republike Hrvatske, uopće prima na razgovor kao relevantnog sugovornika, navodi kontroverzni Manolić u otvorenom pismu objavljenom na Facebooku, 31. srpnja.

Kao i Željko Komšić, Šefik Džaferović ili Bakir Izetbegović, i Domagoj Margetić Hrvatsku pribija na "stup srama" zbog navodnog ustaštva.

-Naime, svatko tko poštuje žrtve Holokausta, pa tako i izraelski predsjednik, trebao bi biti upoznat s Vašim fašistoidnim stavovima i Vašom proustaškom političkom bazom kao pozadinom Vašeg predsjedničkog mandata i svaki bi Židov na svijetu za Vas u najpristojnijoj verziji trebao imati samo jedno – čvrsto i glasno zalupljena vrata pred Vašim proustaškim nosom! Dakle, ne znam za koga je Vaš izraelski incident veća sramota, za Vas (koja ionako ne raspoznajete ni funkcionalnu, niti principijelnu razliku između dupeta i obraza), al ii za izraelskog predsjednika (koji primanjem Vas pljuje po članovima naših obitelji koje su Vaši istomišljenici poubijeli u Holokaustu stvarajući time tehničke preduvjete za etnički što čišću endehaziju, koju se danas od milja naziva Republikom Hrvatskom - ističe Margetić.

U nastavku, hrvatsku predsjednicu ocijenjuje predstavnicom "jedne neofašistoidne politike na Balkanu koja zaslužujete samo prijezir".

-Vi kao osoba i predstavnica jedne neofašistoidne politike na Balkanu zaslužujete samo prijezir, nas kojima su upravo Vaši politički prethodnici, čiji su politički pravni sljednici Vaši politički, koalicijski partneri, poubijali članove obitelji u ime i za račun nezavisne Hrvatske.Da skratimo priču, Vi jeste negator Holokausta, Vi jeste politički reanimator i revitalizator neoendehazije, ma kako i ma koliko Vaši piarovci to zamaskiravali, naveo je Margetić.

Međutim, u pitanjima koja slijede nakon ovako intoniranog uvoda, Margetić zapravo razotkriva kako je on zapravo u službi određenih interesa, dijametralno suprotnih onima koje zagovaraju ključni predstavnici Republike Hrvatske, uključujući i aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

-Skrivate li sadržaj Vaših tajnih dogovora s Aleksandrom Vučićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem oko kontrole balkanskih plinskih interesa preko Bosne i Hercegovine?

-Skrivate li plan za koji lobirate iza kulisa već neko vrijeme, po kojem bi Zagreb i Beograd, odnosno private tvrtke čiji ste interesni lobist zlouporabom javne funkcije, kontrolirali dovod i cijenu plina u Bosnu i Hercegovinu?

-Skrivate li to detalje plinskih ugovora koje ste izlobirali, a na temelju kojih su sklopljeni i tajni ugovori kojima Čermak dovlači plin za Dodikovu vlast i rafineriju Brod, i ugovori kojima je taj plinski biznis mimo transparentne javne procedure povjeren upravo Čermaku?

-Skrivate li strategije plinskih interesa preko Bosne i Hercegovine u koje je kao strateški igrač umiješano Prvo plinarsko društvo Zagreb, skraćeno PPD? Odnosno, skrivate li Vašu tajnu vezu i interese koje imate s PPD-om?

-Skrivate li sa svoje javne funkcije i način na koji godišnje iz Hrvatske odlazi oko dvije milijarde kuna za tobožnju “pomoć Hrvatima u BiH”, a koja završava u privatnim firmama in a privatnim računima što HDZ-a BiH, što Dragana Čovića i političara s kojima se redovito što javno što tajno sastajete u Bosni i Hercegovini i izvan te susjedne države?

-Skrivate li svojom anti-BiH kampanjom, koja će očito biti dio Vaše kandidacijske kampanje, i to da se novac koji iz Hrvatske odlazi za Hrvate u BiH, troši nenamjenski, dok Hrvati u bolnici koja je financirana iz Državnog proračuna Hrvatske, onoj u Novoj Biloj, plaćaju račune kao da su došli na private preglede?

-Skrivate li tajne interese kojima ste visoki politički pokrovitelj, a koji uključuju poslovne interese kompanija koje vode i osobno Ivana Čermaka i Vanje Špiljka?

-Skrivate li interese koje u regiji već duže godina navodno imate s Vanjom Špiljkom i njegovom energetskom kompanijom?

-Skrivate li anti-BiH kampanjom skrivene lobističke, financijske, ekonomske i energetske interese iza izgradnje LNG terminal na otoku Krku?

-Vidite, susjeda, treba zapravo samo postaviti stvari na svoje mjesto i postaviti Vam prava pitanja, a čujem upravo ste slična pitanja zabranili načelnicima općina prilikom Vašeg nedavnog posjeta Krku, kad je načelnici Omišlja praktički bilo naređeno da Vas ne smije niti pitati niti s Vama pokušati razgovarati o plinskim interesima i LNG terminalu na Krku.

-Skrivate li pokušajem stvaranja anti-BiH histerije, interese za koje lobirate, a koje ostvarujete preko svojih interesa u PPD-u, al ii Vaših pomoćnika kao što su Dragan Čović i Milijan Brkić, strategiju porema kojoj će se onemogućiti izgradnja plinske interkonekcije preko Novog Travnika i Zenice, kako bi upravo private firme bliske Vama mogle ostvarivati kroz duže vremensko razdoblje multimilijunske prihode od kontrole plina preko BiH?

-Skrivate li, susjeda, i to da Vaši politički štićenici poput Čovića, HDZ-a i njihovih satelita, ciljano odgađaju izgradnju autoputa preko Srednje Bosne, kraj Novog Travnika, jer postoje drugačiji planovi i strategije, koje također odgovaraju upravo onima koji su Vama interesno bliski?

-Naravno, tu je neizbježno i pitanje na koji su način sve ove Vaše igre preko leđa susjedne Bosne i Hercegovine, u interesu Hrvata u BiH? I jesu li u Vašim lobističko-interesno-energetskim igrama njihove glave samo valuta za potkusurivanje i podmazivanje prihoda onih za čije interese igrate svoje političke igre?

-Skrivate li možda ovom kampanjom i to da ste možda koristeći, odnosno zlorabeći Vašu poziciju u obavještajnoj strukturi Hrvatske, pomogli da iz Hrvatske u BiH izvezete optuženika za korupciju i organizirani kriminal Zdravka Mamića, Vašeg prijatelja, sponzora i rođendanskog domaćina, organizatora Vaših rođendanskih partija?

-Skrivate li ovom kampanjom i interese zbog kojih ste politički pokrovitelj skrivanja Ante Jelavića pred BiH pravosuđem, koji je između ostalog osumnjičen i zbog pljačke hrvatskog Državnog proračuna u Aferi Hercegovačka banka?

Toliko od mene za danas. Nije me sram što ste predsjednica, jer niti ste za mene predsjednica, nit sam Vas birao, niti je ovas hrvatska za mene ikakva domovina. Vi ste eto, na čelu jednog mafijaškog entiteta i tako djelujete i ponašate se, objavio je Domagoj Margetić na društvenim mrežama prije dvadesetak dana.

Znakovito je i vrlo zanimljivo da niti jedan hrvatski medij nije niti pokušao proanalizirati Margetićeve navode i staviti ih u kontekst njihovih narućitelja.

 

M.M.