S nekim svojim talijanskim poznanicima sam u dobrim odnosima, na jedan pomalo distanciran način. Sve je fino i uglađeno, posjećujem ih u njihovim renesansnim vilama i baroknim palačama, no uvijek je između nas jedna (povijesna?) praznina.

Svi oni jako vole istočnu obalu Jadrana, neki je, po venecijanskom običaju, nazivaju “lijeva obala”, neki se sjećaju Yugoslavije i druga Tita, komunizma, kazina “Rosalia” u Opatiji (prvog u Istočnoj Europi!), striptiza na brodu “Barba Rude” u riječkoj luci. Svi znaju barem neke rimske (arena u Puli, Dioklecijanova palač u Splitu!) i venecijanske spomenike na hrvatskoj obali. S druge strane kad sam u Slavoniji, prvo se izljubim s vlasnicima restorana, potom popijemo poneku butilju Krauthakerove graševine (kasna berba!), ubijemo se od mesa - i sve je iskreno i bez neke zadrške. U Italiji je turistička iskrenost profesionalna, a u Hrvatskoj turistička profesionalnost - iskrena!

Volim samoborski minijaturni podrum obitelji Filipec, gdje rado i često navraćam na “Bermet” (aromatizirano vino) i “Muštardu”. Volim vinske podrume u Montepulcianu, gdje su velike bačve izrađene od slavonske hrastovine. U Slavoniji je sve nekako vodoravno, a u Toscani sve je nekako strmo i najljepše stvari nisu (lako) na dohvat ruke! U Cortoni sam susretao Amerikance i Engleze, a u Pienzi Skadinavce. Strahovite gužve me odbijaju i opreznio ulazim u njih u Firenci, Sieni i San Gimignanu. Venecija me je počela nervirati svojim beskrajnim zabranima svega i naplaćivanjem svega, pa sam češće u Padovi, Chioggi i Palmanovi. Palmanova je grad-utvrda u obliku zvijezde poput Karlovca, Slavonskog Broda ili Osijeka. A venecijanske arhitekture ima dovoljno u Trogiru.

Prezirem autobusni i kruzerski turizam, volim lutati po malim mjestima i tražiti tragove velikih ljudi. Tako sam našao Dantea u dvorcu Poppi, Michelangela u Capreseu, Leonarda u Montepulcianu; Petrarku, Pietra Aretina, Giorgia Vasarija i Guida da Monaco u Arezzu. Slušao sam renesansnu i baroknu glazbu u crkvama i crkvicama Sansepolcra, Possignana sul Trasimeno, Lucignana... Bio sam na velikim koncertima Thomsona - više zbog domoljubne atmosfere no zbog glazbe!

Obožavam lutati ulicama i uličicama Zadra, Šibenika, Skradina, Splita i Dubrovnika, no više u proljeće i tijekom babljeg ljeta, no u punoj sezoni. Lažni talijanski i pravi srpski jezik uvijek me nanovo zbunjuju u Rovinju, u Vrsaru se prisjetim druženja s “Edekom Medekom” (Edo Murtić!), zagriženim komunistom i likovinim poduzetnikom! Rijetko talentiran slikar, s rijetkim osjećajem za novac.

Prato della Vale u Padovi jedan je od najljepših velikih trgova na svijetu, a venecijanski Lido jedna od najljepših beskrajnih plaža - za šetnju i izležavanje, ne za kupanje! Najljepša vila je Palladijeva La Rotonda u Vicenzi. U Lonjskom polju i Kopačkom ritu tražim rode i njihov dominantni spokoj.

Ukratko, Italija je ušminkana i ispolirana, a Hrvatska neposredna i srdačna. U Italiji je sve skupo, a u Hrvatskoj su cijene sve bliže talijanskim! U Italiji je previše kulture, a u Hrvatskoj je previše puste, neobrađene zemlje. Hrvatske su ceste odlične, talijanske su uglavnom grozne. Hrvati voze brzo i loše, a Talijani agresivno i sigurno. Talijanska odmorišta na auto-cestama pakao su za žene - jer moraju čekati u beskrajnim (socijalističkim?!) redovima pred WC-ima! Najsumorniji zoološki vrt vidio sam na vrhu brda u Bibbieni, a najugodniji u Osijeku, prekrasno položen uz Dravu. Komarci su jednako dosadni u Slavoniji, kao i u Toscani! Hrvatski turizam je simpatično razbarušen i na rubu preizgrađenosti na obali, a talijanski je nekako odviše predvidljiv i epski pohlepan. U obje zemlje najljepše turističke trenutke sam doživljavao daleko od mora, no jedrenja u rujnu uz Kornate i uplovljavanja uz utvrdu sv. Nikole ispred Šibenika i potom plovidba do Skradina jednostovno su neusporedivi!

Od srpskog turizma uzimam tek pogled preko mutnog Dunava na Vojvodinu, uz pijuckanje dobro ohlađene graševine nedaleko spomenika palim Rusima - koji su oslobodili Beograd 1944. i probili Srijemsku bojišnicu! - na brdu iznad Batine...

 

F. Perić

 

Vezani članci: