Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljavac, za N1 je komentirao izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, koji je izjavio kako je Armija BiH pomogla u obrani Hrvatske.

-Preko nas išlo oružje, mi smo ih naoružavali i čak im puštali i dragovoljce preko nas. Dakle, uz sve one probleme koji su se događali, mislim da bi se bez Hrvatske oni nemoguće obranili, jer su jednostavno bili opkoljeni, istaknuo je Miljavac.

Osvrnuo se i na događaje oko Bihaća.

-Drugo, što se tiče onog što potenciraju za Bihački džep, mi smo komunicirali s Dudakovićem, jer smo imali satelitski telefon, oni su imali za 10 dana municije, dakle da se mogu aktivno braniti i boriti, i nakon toga bi bili pregaženi, rekao je Miljavac.

Ukazao je i na upute Alije Izetbegovića generalu Dudakoviću.

-Sad ću prvi put reći, i mislim da još uvijek postoji snimka, gdje je Izetbegović nazvao Dudakovića i rekao: 'Baci ti Fikreta Abdića van najprije, a Hrvati će i tako doći do tebe, rekao je.

Podsjetio je i na operaciju Neretva 93. i pokušaj prodora Armije BiH do Ploča.

-Prema tome, to je nevjerojatno, da ne spomenem njihovu operaciju Neretva 93, gdje su iz Armije BiH htjeli izbiti na more i praktički nam otkinuti jug. I sad se pojavljuje teza da su oni nas obranili. Pa to je nevjerojatno, uz žive ljude, ljude koji su vodili operacije, zaključio je Miljavac.

 

M.M.