U tijeku je izborni sabor stranke Neovisni za Hrvatsku. Održava se na dvije lokacije, u Zagrebu i u Zadru. Pokazatelj je to se stranka rascijepala nakon europarlamentarnih izbora.

- Dva Sabora nikako nisu bila planirana, kao predsjedništvo donijeli smo odluku da idemo na Sabor, on je doduše, trebao biti samo izvještajni nakon dvije godine, međutim kako su neki željeli istaknuti i svojku kandidaturu za predsjednika stranke, kao predsjednica i kao legalist smatrala sam da je to apsolutno demokratsko pravo svakoga i kao predsjedništvo mi smo se odlučili ići na izborni sabor, izjavila je Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku.

- Zadužena sam da se u stranci provodi zakonitost, kako ona predviđena Statutom tako i ona prema zakonima RH. Tijekom vremena događale su se  stvari na koje nisam mogla stavljati potpis kao predsjednica. Tražila sam i mišljenja pravnih stručnjaka, dodaje Esih.

Mjesto sastajanja nisu prihvatile moje kolege iz Zagreba, ondje su delegati, tvrdi Esih, izabrani netransparetno.

-6 je županijskih podružnica, a samo jedna nije u Zadru, riječ je o kolegama u Zagrebu, kazala je Esih te dodala kako je Sabor u Zagrebu nelegitiman.

Žali što je do ovog došlo.

- Želim se ispričati svim članovima što smo ušli u ružnu situaciju. Mi smo stranka na petom mjestu po snazi u Hrvatskoj. Ovo je zadnje što smo trebali doživjeti. Ljudi govore i jasno kažu što o tome misle, ovdje se okuplja pet županijskih organizacija - izjavila je.

Na Sabor koji je sazvao Zlatko Hasanbegović, kako se neslužbeno doznaje, od 6 županijskih podružnica došli su samo zagrebački delegati. Nakon Sabora predviđene su izjave.

 

M.M.