Na relaciji Davor Ivo Stier – Domagoj Ivan Milošević vode se intenzivni razgovori u smjeru timskog nastupa na izborima za predsjednika HDZ-a, a razgovara se, doznaje Večernji list, i s Mirom Kovačem.

Razgovori između Davora Ive Stiera, glavnog Plenkovićeva izazivača, i Domagoja Miloševića odmakli su dalje nego oni s Mirom Kovačem, no Plenkovićeva oporba u HDZ-u svjesna je potrebe ujedinjavanja kako se glasovi u izbornom procesu ne bi rasipali.

I dok je Stierova vizija novog HDZ-a zagovara politiku ujedinjavanja i jačanje koalicijskog potencijala HDZ-a, Miro Kovač izazvao je ovih dana snažne reakcije izjavom o potrebi rekonstrukcije HDZ-a za pobjedu na parlamentarnim izborima, jer ju je plasirao u petak na dan izglasavanja sedmero novih ministara Plenkovićeve Vlade.

U krugu Plenkovićevih oponenata poručuju da je Kovačeva izjava dobra i pogođena, ali je poslana u sasvim krivom trenutku, kada je Vladi bila potrebna podrška.

Pored spomenutog trojca, ne treba zaboraviti niti Milijana Brkića koji je skoro godinu dana bio meta Plenkovićevih i Jandrokovićevih "medijskih jurišnika" i rijetko je koji broj Nacionala, i nekih drugih tiskovina, u tom razdoblju prošao bez pokušaja slabljenja pozicije aktualnog Plenkovićevog zamjenika. Imena nekih novih ministara, kao i Brkićevo raspoloženje tijekom i nakon rekonstrukcije Vlade, za neke su tumačenje kako je Brkić postigao pakt s Plenkovićem. Međutim, znajući što se događalo, i kroz što je sve Brkić prošao u posljednjih godinu dana, teško je vjerovati da će taj pakt, ukoliko je do njega i došlo, biti dugog vijeka.

Smjenom Tomislava Tolušića, Plenković je po svemu sudeći dobio još jednog oponentna u stranci. Teško je vjerovati da će Tolušić, Đakić, Kirin i ostali virovitički "šerifi" sjediti skrštenih ruku i mirno čekati svoj konačni politički odstrel. Jednako tako, potpuno isto se može reći i za djelove HDZ-a u Slavoniji.

Plenkovićeva pozicija u HDZ-u nakon rekonstrukcije Vlade na prvi se pogled čini dobra. Međutim, to je samo privid nastao zbog potrebe da se mandat odradi do kraja. Slijede predsjednički izbori. Međutim, još uvijek je nejasno hoće li se Kolinda Grabar Kitarović upustiti u novu utrku. Ukoliko tu krene nešto "po zlu", to bi moglo do kraja uzdrmari Plenkovićevu poziciju.

Izborni proces u HDZ-u počinje u siječnju 2020., odmah iza drugog kruga predsjedničkih izbora, a novog predsjednika HDZ-a mora se izabrati najkasnije do kraja lipnja iduće godine.

 

J. Zdunić