Jučerašnje glasovanje o novim ministrima razotkrilo je do kraja koliko 'spavača' ima premijer Andrej Plenković u parlamentu. Uz članove vladajuće većine čak petero bivših SDP-ovaca podržalo je HDZ-ovu rekonstrukciju Vlade.

Dakle, ljudi koje je svojedobno na izbornu listu stavio sadašnji predsjednički kandidat Zoran Milanović, i koji su u parlament ušli zahvaljujući glasovima birača lijevog centra sad su glavni faktor stabilnosti Plenkovićeve vlade.

Nove Plenkovićeve ministre podržao je u petak Siniša Varga koji je u SDP-ovoj Vladi bio ministar zdravstva kao i dugogodišnja SDP-ovka Milanka Opačić koja je čak bila i v.d. predsjednice SDP-a nakon odlaska Zorana Milanovića, potpredsjednica stranke i Vlade.

Učinio je to i bivši SDP-ov požeško slavonski župan Zdravko Ronko koji je stranačku iskaznicu vratio u svibnju prošle godine, kao i Varaždinac Mario Habek koji je SDP napustio u listopadu prošle godine. Standardno za HDZ-ov prijedlog glasao je i nekadašnji šef ureda SDP-ovog premijera -  Tomislav Saucha.  

Jedina od „odbjeglih SDP-ovaca“ koja se nije pojavila na jučerašnjem glasovanju bila je Ana Komparić Devčić. Ona je napustila SDP u prosincu prošle godine. Aktivni SDP-ovi zastupnici, lojalni Davoru Bernardiću, napustili su sabornicu uoči glasovanja o novim ministrima.

 

M.M.