Kasno sinoć u Banskim su se dvorima premijer Andrej Plenković sastao se s najbližim suradnicima i razgovarao o rekonstrukciji Vlade. Više je imena na stolu i za odlazak i za dolazak u Vladu, ali konačna slika još nije složena.

Spominje se da će se premijer zahvaliti na suradnji Gabrijeli Žalac, moguće i Marku Paviću, Milanu Kujundžiću, koji je posljednjih dana izložen novom medijskom udaru.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, kako tvrde izvori iz HDZ-a, sigurno odlazi iz Vlade, a najviše šansi da zauzme njezino mjesto, navodno, ima saborska zastupnica Dragica Roščić Vranješ, Plenkovićeva suradnica iz Bruxellesa, inače supruga HDZ-ova dogradonačelnika makarske Joze Vranješa, a kćer Joska Roščića, HDZ-ova načelnika Baške Vode.

Međutim, u vinkovačkom HDZ-u sprema se pobuna smijeni li premijer Andrej Plenković ministricu Gabrijelu Žalac. Određeni mediji su naime objavili informaciju da bi, u slučaju smjene Gabrijele Žalac, čak četiri zastupnika iz te županije mogla otkazati poslušnost premijeru Plenkoviću.

Riječ je navodno o saborskim zastupnicima Stivu Culeju, Draženu Milinkoviću, Mladenu Karliću te Ivici Mišiću  koji  je u Sabor ušao na listi stranke Jedina opcija, ali podržava vladajuću većinu i blizak je tradicionalnom krilu HDZ-u (glasovao je protiv Istanbulske konvencije).

Niti Plenkovićevo uvjeravanje Gabrijele Žalac da podnese ostavku, kako se neslužbeno doznaje, ne ide baš po planu.

- Ako želiš da odem iz Vlade, smijeni me - navodno je poručila Žalac premijeru Plenkoviću, odbivši podnijeti ostavku, te dodala da će napustiti HDZ.

Na listi za odlazak je trebao biti i Tomislav Tolušić, ali se on, čini se, pokazao kao tvrd orah koji ima veliki utjecaj u HDZ-u ali i u Virovitičkoj županiji.

Tomislav Tolušić je, naime, izabrani potpredsjednik stranke, ima jaku bazu u Virovitici, u HDZ-u smatraju da radi dobar posao kao ministar i na zadnjim izborima donio je odličan rezultat za HDZ.

Sudeći prema informacijama iz dobro obavještenih izvora, Tolušić je jedan od rijetkih ministara koji je iznio svoj stav oko rekonstrukcije. Među HDZ-ovcima se prepričava da je prije nekoliko dana na sastanku u Vladi kazao premijeru Plenkoviću kako nema ništa protiv toga da ga smijeni, ali da onda trebaju otići i G. Marić, Žalac, Pavić, Murganić, Kujundžić, ali i da treba otići Božidar Kalmeta s dužnosti pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, dakle dužnosnici koji su obilježeni aferama.

Međutim, spominjanje imena bivšeg gradonačelnika Zadra, koji se i unatoč brojnim aferama i sudskim postupcima nalazi na poziciji glavnog tajnika HDZ-a, bio je dovoljan razlog da Plenković zašuti.

- Plenković priprema rekonstrukciju zajedno s Jandrokovićem, Bačićem i Božinovićem iza kojih stoji Vladimir Šeks od koga se ne može očekivati žrtvovanje Božidara Kalmete. Vađenje rekonstrukcije Vlade iz legitimnih tijela i smještanje iste u skupinu Plenkovićevih najbližih suradnika lojalnih Vladimiru Šeksu, kome smetaju kritike medija na Plenkovićev račun ali ne i na raćun ministara predviđenih za politički "odstrijel", izaziva nezadovoljstvo većeg djela stranke, navodi izvor blizak vrhu HDZ-a.

Rekonstrukcije neće obuhvatiti i HNS-ove ministre, koji ostaju dio vladajuće većine, kao u zastuonici iz Kluba Milana Bandića, koji su dali podršku premijeru i njegovoj rekonstrukciji, iako bi oni najradije vidjeli i HNS-ovu ministricu Blaženku Divjak na izlaznim vratima Banskih dvora.

Podsjetimo, Lovro Kuščević i Goran Marić već su dali ostavke na ministarske pozicija a šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić na jesen odlazi na mjesto tajnice u Vijeću Europe.

 

M.M.