Hrvatska Vlada, kao manjinski dioničar mostarskog Aluminija, izrazila je zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine.

“Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva, što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize. U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar”, navela je Vlada RH.

Republika Hrvatska je preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima.

Ujedno će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, imateljem 44 posto dionica, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem.

“Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH”, zaključuje Vlada RH u priopćenju.

 

M.J.