Nakon što je jučer isključena struja u pogonima mostarskog Aluminija s naponske mreže, čime je proizvodnja efektivno ugašena, o tome se danas oglasila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, istaknuvši da je to rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju.

 - Zabrinuta sam za sudbinu i egzistenciju radnika i čvrsto ih podupirem u zahtjevu za rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele do ove situacije. Želim vjerovati da je RH kao suvlasnik Aluminija napravila sve u cilju zaštite nacionalnih interesa i interesa radnika o čemu sam zatražila hitno očitovanje Vlade RH - rekla je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Prevelika dugovanja

Podsjetimo, mostarski Aluminij je zbog velikih dugovanja koji su u najvećoj mjeri rezultat preskupe cijene električne energije u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje Aluminija. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke no vlada je takvu mogućnost odbila.

-Nema nikakve dvojbe da je jedino rješenje za Aluminij da ga preuzme neki globalni igrač. Kako sada stvari stoje, mi imamo najmanje dva u igri. Danas je Glencore tu, neki dan je bio Emirates Global Aluminium (EGA), tako da postoji način da se Aluminij izliječi, moramo ga predat u ruke “globalnim igračima”. Ne govorim niti o privatizacijiji, niti o nekakvom drugom restrukturiranju, čisto mora promijeniti vlasnika, istaknuo je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u izjavi za sarajevske medije te dodao kako vlasnik Aluminija ne može biti država.

Tvrtka zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njezinu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s poslovanjem mostarskog Aluminija,

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 posto tvrtke, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostalih 44 posto.

Radnici (vlasnici) protiv stečaja

Ukupna dugovanja Aluminija iznose oko 400 milijuna maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

Inače, predstavnici radnika ugašenog mostarskog Aluminija, koji su vlasnici 44 posto tvrtke, objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, održanog paralelno s napetim prosvjedom ispred središnjice HDZ-a BiH, da stečaj tvrtke nije rješenje te će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja i sve radnike vratiti na posao.

Nakon što je završen sastanak s predstavnicima sindikata u HDZ-u BiH bilo je dogovoreno da se razgovori nastave u krugu tvrtke, no radnici su odbili tu mogućnost. Članovima uprave i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću zabranili su da napusti zgradu.

Na kraju je Čović ipak drugim vozilom izašao iz kruga zgrade HDZ-a, a dvojica prosvjednika koji su gađali vozilo privedena su. Pritom je ozlijeđena jedna osoba kojoj je pružena pomoć, javljaju mediji iz Mostara.

 

M.J.