U šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije u subotu je svečano je obilježen Dan antifašističke borbe.

Na svečanosti je još jednom istaknuto kako je antifašizam u temeljima moderne hrvatske države i suvremene Europe te je upozoreno na prekrajanje povijesti i opasnost povijesnog revizionizma, kao i na problematiku revitalizacije i relativizacije fašističkih zločina, te odnosa prema Federativnoj Jugoslaviji.

- Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku, poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Usprotivio se ocjenama o Jugoslaviji kao "tamnici hrvatskog naroda".

- U današnjoj Hrvatskoj aktualna je vlast pretvorila antifašizam na državnoj razini u privlačno upakirani proizvod namijenjen izvozu. Suočeni smo sa sve agresivnijom propagandom povijesnih revizionista koji uvjeravaju kako su pravi zločinci partizani, kako je Federativna Jugoslavija, u kojoj je Hrvatska kao jedna od federalnih jedinica zadržala mnoge bitne značajke državnosti, zapravo bila tamnica hrvatskog naroda - dodao je.

Svečanost se ove godine održava bez najviših državnih čelnika koji su poslali svoje izaslanike. Skupu su nazočili, među ostalima, bivši predsjednici republike Ivo Josipović i Stjepan Mesić, bivši SDP-ov premijer i predsjednički kandidat Zoran Milanović, Predsjednik SDP-a Davor Bernardić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi drugi.

Aktualni premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uputili su čestitke.

- Svim hrvatskim državljanima čestitam Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Velik dio hrvatskoga naroda i građana drugih nacionalnosti opredijelio se tijekom Drugoga svjetskoga rata za antifašistički otpor okupaciji sila Osovine.

Odlukama ZAVNOH-a uspostavljena Federalna Država Hrvatska u sklopu bivše federativne državne zajednice bila je izraz kontinuiteta i težnje hrvatskih antifašista za očuvanjem hrvatske državnosti, postavši državnopravnom osnovom za proglašenje i međunarodno priznanje samostalne Republike Hrvatske, koju smo obranili i oslobodili u Domovinskom ratu, kao povijesni izraz trajne težnje hrvatskoga naroda za neovisnom državom - istaknula je u čestitki predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović.

 

M.M.