Ugledni kolumnist Tihomir Dujmović je uvjeren da bi hrvatska domoljubna opcija trebala izabrati kandidata koji neće dopustiti da "čovjek koji je zbog Perkovića posvađao Hrvatsku sa svijetom", postane predsjednik države.

-To bi trebao biti jedinstven motiv hrvatske opcije, ali na žalost, u tom smjeru se ne ide. Ta konfrontacija između Kolinde i Škore koju forsira dio medija otvara put za pobjedu Milanovića, što bi za Hrvatsku bila najgora opcija, upozorava Dujmović u razgovoru za Direktno.hr.

Ističe kako je priča o tome da treba mijenjati predsjedničkog kandidata potpuno kriva.

-Kolinda je apsolutno bila heroina političke desnice dok na nju nije izvršen pritisak. I to je evidentno od kuda i od koga i zašto, nakon čega je počela mijenjati svoju politiku, uvjeren je Dujmović koji podsjeća kako je ključna politika Grabar-Kitarović tzv. Inicijativa tri mora odnosno povezivanje Hrvatske sa srednjom Europom što je jedini odgovor na opciju tzv. Zapadnog Balkana koju podržava Bruxelles i Angela Merkel osobno.

Mišljenja je kako je ta politička platforma za koju se zalaže aktualna predsjednica idealno rješenje za Hrvatsku kao i da njezinim odlaskom ta opcija dolazi u pitanje.

-Nema dvojbe da je Kolinda napravila niz pogrešaka, ali nitko ne govori zašto je promijenila svoj smjer i tko je za to kriv, upozorava Dujmović.

Za Miroslava Škoru prognozira da ima velike izglede na predsjedničkim izborima, ali da prvo treba vidjeti njegov program i tko su ljudi koji će ga okruživati i dati mu podršku. Protivnik je aktualnog 'nogometnog navijanja', a da zapravo ne znamo što nam se nudi, što sve, uvjeren je, otvara put Milanoviću.

Osvrnuo se i na potencijal Mislava Kolakušića.

-Sudac Mislav Kolakušić je iznenađenje "o kojem nitko nije vodio računa" i glas je "protestne Hrvatske koja ne vjeruje više ni lijevima ni desnima, jer su ih iznevjerili i jedni i drug". To je glavni potencijal Kolakušića koji će uzeti dio glasova Mostu i ljevici, kao što će to Škoro učiniti na desnici, vjeruje Dujmović.

Dujmović smatra da za ozbiljnije prognoze i analize ipak treba pričekati da se raspetlja "čvor Plenković-Kolinda-Bruxelles" te da se Miroslav Škoro službeno kandidira i izloži svoj program.

-Formula koja se nudi u zadnje vrijeme bila bi dobitna kombinacija u slučaju da Plenković uistinu ode u Bruxelles, a Kolinda preuzme HDZ, a onda i Vladu. To bi bilo optimalno rješenje. Otvorilo bi put ponovnoj afirmaciji HDZ-a, jer ovo je 'silovanje' i te stranke i cijele nacije. Morate biti uistinu talentirani da izgubite čak i Liku, a to se HDZ-u dogodilo, analizira Dujmović.

Dujmović vjeruje da bi pod vodstvom Kolinde Grabar Kitarović, HDZ bio vraćen u svoje prirodno stanište.

-Otvorila bi se mogućnost koaliranja s desnicom čime bi toj stranci bio zajamčen drugi mandat. Ovaj protuprirodni politički 'blud' gdje se Milorad Pupovac iživljava u Saboru, a nitko mu se osim Hrvoja Zekanovića nema petlje suprostaviti, najniža je razina do koje je Hrvatska do sada pala", zaključuje Dujmović uz napomenu kako je navedeni scenarij možda previše dobar da bi bio istinit.

 

R.H.