Prije nekoliko mjeseci je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika NK Rijeke, Damira Miškovića i još tri osobe. Tereti ih se za bespravnu gradnju velikog zdanja u naselju Miškovići na Pagu, točnije u Dinjiški, gdje su napravili i privatnu rivu, te privezište iako se radi o pomorskom dobru.

General Ljubo Ćesić Rojs je bio prisiljen srušiti svoju obiteljsku kuću na Sljemenu jer je bila bespravno sagrađena. Dakle, general u pobjedničkom Domovinskom ratu, koji je svoje odratovao i zaista zadužio svoju domovinu, morao se pokoriti hrvatskim propisima, i tako je sa svoje petero djece ostao bez obiteljskog doma.

To je sasvim normalno, jer su svi pred zakonom ravnopravni i jednaki, ma o komu se radilo. Tada je hrvatska pravna država funkcionirala, a Rojsu nije pomogao ni generalski čin, ni „veze“ unutar HDZ-a, nitko i ništa; u njegovu je slučaju hrvatska država postupala kao da smo u Švicarskoj ili Švedskoj.

Prije nekoliko mjeseci je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika NK Rijeke, Damira Miškovića i još tri osobe. Tereti ih se za bespravnu gradnju velikog zdanja u naselju Miškovići na Pagu, točnije u Dinjiški, gdje su napravili i privatnu rivu, te privezište iako se radi o pomorskom dobru. Za neupućene, Damir Mišković je bivši lokalni šaner i švercer odijela, kojemu je krenulo u životu kad je došao u kontakt s Gabrieleom Volpijem, bivšim (samo formalno) vlasnikom NK Rijeke, inače osobom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a zbog pranja novca, utaje poreza, petljanja s naftom i mladim nogometašima iz Nigerije, čija je imovina u Italiji trenutno zamrznuta zbog mnogih istraga i sudskih postupaka. Dakle, ne ulazeći u sportske, odnosno nogometne preferencije, Mišković nije netko s kim bi ijedan političar ili uopće dužnosnik koji drži do sebe htio biti javno viđen.

Miškovića su, upravo u Dinjiški gdje se nalazi sporna kuća zbog koje mu prijeti do 3 godine zatvora, posjetili krajem prvoga tjedna lipnja bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tema druženja je bila netom spomenuta optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru i što po tom pitanju može učiniti najmoćniji i najutjecajniji čovjek u zemlji – zagrebački gradonačelnik – i netko tko je donosio odluke koje ruše čak i presude Vrhovnoga suda Republike Hrvatske. Ako ništa, Miškoviću barem moramo priznati da zna komu se obratiti kad se nađe u pravnim problemima.

Međutim, naš je riječki „poduzetnik“, koji s nogometom ima veze koliko i Manolić s govorenjem istine, odlučio „podebljati žnjoru“ jer bi zaista bilo bizarno kad bi, nakon svih avantura s Volpijem i njegovom mafijom, završi u zatvoru zbog jedne kuće u Dinjiški.

Povodom Dana svetog Vida i Dana grada Rijeke, Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, posjetila je Rijeku. Štoviše, u svom prenatrpanom rasporedu, Predsjednica je uspjela u svoj rodni grad doći čak 3 sata ranije, što je iskoristila za ispijanje kave s Vojkom Obersnelom, Damirom Miškovićem (?!) i Duškom Grabovcem, čovjekom koji zbog svojih veza, poznanstava i poslovanja, nije dobio suglasnost Republike Italije kad je trebao ići za dužnost Generalnog konzula u Trstu.

O čemu su Predsjednica i Damir Mišković razgovarali, dade se naslutiti iz dosadašnjeg tijeka ovog teksta. Treba zastati i zapitati se zašto je Predsjednici potrebno družiti se s takvim likovima, napose s tipom koji se po asocijaciji s Volpijem nalazi na američkoj crnoj listi, pogotovo uzme li se u obzir da Kolinda Grabar-Kitarović slovi kao „američki igrač“.

Nadalje, zar trenutna Predsjednica nije ništa naučila iz svega što je prošla zbog povezanosti sa Zdravkom Mamićem? Otkako je krenula u predsjedničku kampanju do današnjeg dana stalno se morala pravdati i „prati“ zbog poznanstva s neformalnim šefom Dinama. Ima li Predsjednica fetiš na nogometnu mafiju ili? Hoće li glasovi Armade i BBB-a biti presudni za osvajanje drugog mandata, ako se uopće kandidira? Je li u besparici, pa joj treba prljavi novac nogometne mafije za financiranje kampanje? I naposljetku, zašto bi se uopće toliko kompromitirala da uopće primi, posredno i neposredno taj prljavi novac, za kojeg ni sam Bog ne zna odakle potiče?

Isto tako, zašto bi se petljala u pravosuđe te pokušala utjecati na rad državnog odvjetništva ili suda, kako bi pomogla bivšem šaneru i lokalnom prevarantu? Što se događa u Predsjedničinoj glavi, od svjetonazorskog približavanja Andreju Plenkoviću do ovakvih bedastoće koja je zaista mogu doći političke glave? Nose li njezinu glavu njezina ramena, Mate Granić, ili netko treći? Možda je shvatila da je skoro pa izgubila potporu nekadašnjih političkih zakrilnika pa sad prihvaća pomoć doslovno svakoga, svjesna da će je Plenkovićev HDZ sabotirati, kao što je ranije sabotirao Hebranga?

U svakom slučaju, nije mogla odabrati gori trenutak za ovakve egzibicije, s takvim korumpiranim i ozbiljno kompromitiranim ljudima – prije objavljivanja kandidature za drugi mandat. Summa summarum, bilo bi joj bolje kad bi se prihvatila neke visoke funkcije u EU ili NATO-u, a predsjedničku dužnost prepustila nekomu tko je doktorirao prije no što je postao Predsjednik RH i tko za mentora nije odabrao bivšeg djelatnika slovenske UDB-e, pazi sad, na politologiji – rasadniku protuhrvatskih i projugoslavenskih ideja.

Zaključno, zar će Predsjednica zaista doprinijeti tomu da živimo u zemlji u kojoj se zakoni poštuju kad treba srušiti kuću pobjedničkom generalu, a ne poštuju se kad isto treba učiniti kriminalcu koji ne napušta Hrvatsku jer bi bio smjesta uhićen? Ako je tako, onda bi i Predsjednica, ako se već odluči za drugi mandat, mogla u kampanju ići sa sloganom „Vjerodostojno“…

           

F. Perić