HRejting, anketa HRT-a provedena prije velikog predizbornog skupa HDZ-a s Angelom Merkel i tzv. spitzkandidatom "pučana" Manfredom Weberom pokazala je kako je HDZ i dalje najjača stranka.

Potpora strankama i listama izražena u brojkama izgleda ovako: na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje - HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25% i dobiva 24,5%. Nasuprot, SDP je narastao - za 0,7% na 16,4%. Ali je i dalje bliže 16% nego 17%. Treći je i ovaj mjesec Živi zid sa 7,4%. Slijedi ga Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala i sad je ispod 7%, točnije 6,9%. Sustiže je Most, koji je trenutačno na 6,7%.

Marijana Petir i Mislav Kolakušić još su bliže izbornom pragu nego u travnju. Ona je sad na 4,8% a on na 4,7%. Koliko su Suverenisti narasli, toliko su Neovisni za Hrvatsku pali. Pa je lista koju predvodi Ruža Tomašić sad iznad 4% i ima 4,4%, a ona s Brunom Esih na čelu ispod 4% odnosno na 3,6%. Neznatno, ali ipak iznad 3% još je vladajući HNS koji osvaja 3,1%.

U skupini ispod 3%, uglavnom svi padaju. I Bandićeva stranka, i Start Dalije Orešković kojemu se od početka ove ankete potpora gotovo prepolovila. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak. I novost ovaj mjesec - SDSS. Pupovčeva stranka prvi je put ušla u HRejting s potporom od 1,3% birača.

Od 11 sigurnih mandata, HDZ uzima 5, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista.

Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Malo dalje su HDZ, Živi zid i Suverenisti, a najdalje je od Europskog parlamenta koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP, pokazalo je istraživanje.

 

M.M.