Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović uputio je iz Bleiburga kritiku hrvatskoj političkoj eliti što se nije odlučila pojaviti na ovogodišnjoj komemoraciji, te podsjetio da su mentalni i politički nasljednici bleiburških egzekutora pokušali provocirati hodočasnike

-Kao i svake godine prošla je u miru i dostojanstvu, bez provokacija. To je poruka bleiburške Hrvatske duhovnim, mentalnim i političkim nasljednicima bleiburških egzekutora koji su pokušali provocirati hodočasnike i sve ljude na komemoraciji putem do Bleiburga. Dočekivali su nas u zasjedama kao i 1945. godine, jugoslavenske, komunističke zastave, rekao je Hasanbegović u izjavi za portal Direktno.hr.

Podsjetio je kako je ovogodišnja komemoracija odvijala pod difamacijskom kampanjom , koja  ima cilj ukinuti i zabraniti ovu komemoraciju.

-Pola komemoracije ove godine prolazi u posebnom ozračju. Vrh difamacijske, domaće i međunarodne kampanje, klevetničke kampanje, protuhrvatske kampanje, koja  ima cilj ukinuti i zabraniti ovu komemoraciju. Međutim, to neće uspjeti jer se radi o nečemu što je više od simbolike. S jedne strane imamo hrvatski narod, a s druge strane podaničku hrvatsku elitu koja nije imala hrabrosti suočiti se s vlastitim narodom. Ta elita u subotu ima susrete sa 'spitzen-tutorima' u Zagrebu, a drugo krilo te iste podaničke elite susreće svog 'spitzen-tutora' u nedjelju, u Rijeci, istaknuo je Hasanbegović

Vjeruje kako ovo komemoracija nikad neće biti prebačena na Udbinu.

-Komemoracija se nikada neće prebaciti u Udbinu. Organizatori su odlučili da ovdje bude komemoracija za sve one koji su život izgubili. Ovdje će se uvijek okupljati oni koji poštuju uspomenu na Bleiburg i poštuju najveću žrtvu hrvatskog naroda u povijesti, zaključio je Hasanbegović.

 

M.M.