Komentirajući pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću, povjesničar Ivo Lučić je podsjetio kako od šest zacrtanih srpskih strateških ciljeva u BiH samo dva nisu ostvarena i to zahvaljujući HVO-u i HV-u.

-Ti strateški srpski ciljevi sadrže šest točaka. Prva točka je razgraničenje s Hrvatima i muslimanima. Druga točka je podjela Sarajeva i uspostava srpske i muslimanske vlasti u Sarajevu. Treća je čišćenje Podrinja. Poruka je bila da Drina ne smije biti granica i da zbog toga treba s tog područja ukloniti bošnjačko stanovništvo.Četvrtka točka je bila uspostava koridora uz Savu. Peta izlazak na istočnu obalu Neretve i šesta izlazak na more. Od tih 6 točaka, Srbi su ostvarili četiri. Petu i šestu točku, izlazak na Neretvu i izlazak na more, nisu zahvaljujući HVO-u i Hrvatskoj vojsci, istaknuo je Lučić gostujući u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno".

Podsjetio je kako je odluka o srpskim strateškim ciljevima u BiH javno objavljena.

-12.5.1992. Skupština Republike srpskog naroda u BiH, kako se tada zvala, donijela odluku o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiH.Ona je u studenom 1993. objavljena u službenim novinama. U samom početku vidimo da sve ovo što se događalo je zapravo zacrtano kao jedan strateški cilj. Sve ono što je proizašlo od toga je upravo to – zločinački manifest, rekao je Lučić.

Kolumnistica Višnja Starešina razočarana je izbalansiranom haškom pravdom u kojoj srbijansko političko vodstvo nije dohvaćeno za srpske zločine u BiH

– Ova presuda i sama optužnica protiv Karadžića, kao i inače optužnice protiv Srba za zločine u BiH, nisu nikada obuhvatile i Srbiju. Zločinački pothvat koji je bio u optužnici Miloševića u koji je uključena Srbija, kad je on umro nikada nije ponovno aktualiziran kroz optužnice protiv Srba iz BiH, niti je dodirnut vrh JNA. Dobro je da su potvrđene kvalifikacije iz prvostupanjske presude, uključujući i genocid u Srebrenici, koja je najbolje odrađena što se tiče Haškog suda. Dobro je da je kazna doživotna jer je to poruka. Loše je za osvještavanje i slamanje velikosrpskog projekta da rukovodstvo Srbije nije dohvaćeno za srpske zločine u BiH. Nakon 25 godina može se reći da je eksperiment Haškog suda polučio vrlo politički izbalansiranu pravdu s vrlo sumnjivim pravnim standardima, a to se moglo vidjeti iz njegovih prvih dokumenata, istaknula je Starešina dodajući kako se haško Tužiteljstvo, nakon okončanja procesa Slobodanu Miloševiću, nije niti bavilo Srbijom u kontekstu zločina u BiH.

 

M.J.