Iako su nas neki mediji mjesecima pokušavali uvjeravati da se SMS porukama može srušiti vlast i ugrožavati nacionalnu sigurnost, nitko nije pokazao kako bi to uopće bilo izvedivo. Odabrani mediji su periodično pojačavali senzacionalne naslove, pokušavajući građane uvjeriti u nepostojeću aferu.

Intenziviranje novinarskih dojmova je krenulo od toga da navodna afera postaje sve teža, sve dublja, da je otišla predaleko, da predstavlja opterećenje i slične gradacije koje su jedino pojačavale podsmjeh i nevjericu čitatelja. Čak niti tužiteljstvo ništa od navedenog nije spomenulo u optužnici, umanjilo je kvalifikaciju kaznenog djela, optuženici su izašli na slobodu, a sud bi ubrzo mogao cijelu optužnicu u potpunosti odbaciti jer ne samo da nisu počinjene nikakve štetne posljedice, nego uopće nema niti kaznenog djela koje se stavlja na teret.

NE POSTOJI KAZNENO DJELO SPRJEČAVANJA DOKAZIVANJA

Prvi razlog zbog kojeg nema kaznenog djela iz optužnice (sprječavanja dokazivanja) je činjenica da korespondencija nema karakteristike uvjerljivog dokaza. U navodnoj aferi nisu krivotvoreni nikakvi dokumenti, sudski nalozi niti ikakav službeni dokument.

Ovakav provizorni materijal bi svaki sud odbacio jer nema niti minimalne elemente uvjerljivosti. Specijalizirani programi kojima se presreću ili pretražuju SMS poruke imaju sasvim drugačiji izgled poruka u tablicama, i to može potvrditi svaki sudski vještak za telekomunikacije. Kada bi netko krivotvorio novčanicu od sto kuna koja ustvari sliči na švicarske franke, niti jedna bankarica ne bi primila novčanicu kao sredstvo plaćanja. Jednako tako niti jedan sudac ne bi prihvatio ovakvu SMS korespondenciju kao dokaz, iz čega je sasvim jasno da se ovakvom korespondencijom ne može sprječavati dokazivanje na sudu.  

Drugi razlog radi kojeg nema kaznenog djela je zakonitost navodnih SMS poruka. Čak i kad bi sud povjerovao da su te poruke autentične, uopće ne bi mogle predstavljati dokaz korespondencije u tim postupcima koje navodi tužiteljstvo jer se mogu koristiti samo SMS poruke koje su zakonito prikupljene temeljem sudskog naloga za nadzor komunikacije. Ovakve poruke bi izgledale kao da su prikupljene nezakonitim nadzorom telekomunikacija i radi toga bi bile izdvojene kao nezakonit dokaz te ne bi mogle utjecati na dokazivanje (niti ga sprječavati). Vrlo je mršava točka optužnice da bi netko izrađivao SMS poruke s ciljem sprječavanja dokazivanja, iako je unaprijed znao da uopće ne mogu biti korištene u tim postupcima.

Treći razlog zbog kojeg nema kaznenog djela je što se sadržaj poruka odnosi na korespondenciju nekih pravosudnih dužnosnika. Njihova komunikacija uopće nije bila predmet dokazivanja, nego se dokazivalo neke činjenice vezane uz transfere nogometaša i pravilnost poslovanja koncerna. To znači da dokazivanje uopće ne može biti spriječeno jer po sadržaju SMS poruka one uopće ne utječu na činjenice utvrđene u tim postupcima.

Dakle, očito je da je optužnica iskonstruirana i da će tek neovisni pravosudni epilog pokazati pravo stanje stvari. Medijski pritisak na pravosuđe u proteklih šest mjeseci je bio toliko snažan da smo čak pomišljali da će biti izdana posebna knjiga o navodnoj aferi, koja će se besplatno dijeliti uz neke dnevne novine.

Možda i ne bi bilo loše da su tako napravili pa da se svaki građanin može zorno podsjetiti na medijske manipulacije koje će uskoro biti razotkrivene kada sud donese odluku o odbacivanju optužbi i odredi naknadnu za vrijeme koje su neosnovano uhićeni proveli u zatvoru.

PORAST PROIZVODNJE MANIPULACIJA

Gubitnički pokušaji koji stoje iza navodne afere su vidljivi i u nedavnoj inicijativi podobnih medija koji su objavili izjave pokvarenog policajca otpuštenog iz službe. Pozivanje na svodnike dovoljno govori o panici i niskom karakteru manipulatora koji stoje iza neuspješnog fabriciranja. Naši stariji čitatelji sjetit će se svakakvih primjera kada su se ljevičari na vlasti bojali raznih unutarnjih neprijatelja, ali se nismo sjetili niti jednog primjera dužnosnika uplašenih od SMS poruka.

Bili smo u nedoumici koji je to način na koji bi SMS korespondencija uopće mogla ugrožavati nacionalnu sigurnost i visoke dužnosnike, pa smo krenuli u potragu za sličnim porukama. Naš novinar je pronašao samo neke satirične primjere koje objavljujemo uz tekst.

Možete sami procijeniti da li bi bilo opravdano nekog držati u istražnom zatvoru šest mjeseci radi takvih poruka. Poruke iz navodne SMS afere nisu u suštini ništa drugačije, cilj im nije bio korištenje za sprječavanje dokazivanja. Možemo uštedjeti forenzičke analize obavještajnim agencijama koje provjeravaju autentičnost slika za neke opskurne tjednike, i odmah im objelodaniti da su ove SMS poruke nastale od stvarnih retoričkih izjava nekih političara koje ćete jednostavno prepoznati.

Da su se dužnosnici proteklih pola godine koncentrirali na poboljšanje gospodarske situacije, možda bi građani već osjetili neku promjenu. Umjesto toga, potrošili su šest mjeseci na fabriciranje nepostojeće afere, a dotle im propadaju rafinerije, brodogradilišta, aviokompanije, pokazuju se problemi u socijalnoj skrbi i u zdravstvenom sustavu.

Na kraju će od svih vrsta proizvodnje u državi porasti samo proizvodnja lažnih vijesti i nepostojećih afera. Ako je to osnovni pravac djelovanja ove vlasti, dužnosnici bi se mogli zapitati kakve poruke će im poslati razočarani građani i njihovi glasači. Upravo su to poruke kojih bi se trebali bojati, bez obzira jesu li im poslane kroz SMS ili na izborima.  

 

H. Krmpotić