Optužno vijeće osječkog Županijskog suda odlučivat će danas o osnovanosti optužnice protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u aferi SMS.

Sudeći prema pisanju medija, sjednica optužnog vijeća započela je u 10 sati, a Varga i Curić na sud su dovedeni iz istražnog zatvora u kojem su već šest mjeseci pa bi u utorak, po sili zakona, trebali biti pušteni da se brane sa slobode.

Vargu i Curića Uskok tereti zbog nezakonitih radnji, sprječavanja dokazivanja i pomaganja, a optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili ju vratiti tužiteljstvu na doradu.

Nakon razotkrivanja ove afere dio medija je iznosio paušalne tvrdnje o navodnoj povezanosti osumnjičenog Varge sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem i bivšim savjetnikom u Uredu predsjednice Republike Vladom Galićem, koji je u međuvremenu, zbog moralnih razloga, dao ostavku.

Međutim, kako podignuta optužnica uopće ne spominje Brkića i Galića, opći je dojam kako su oni bili žrtve medijskog linča s političkom pozadinom.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavile i pravne ocjene koje dovode u pitanje postojanost kaznenog djela i ukupnu zakonitost dokaza protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića.

 

M.M.