Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je u petak da su navodi i optužbe ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića neodgovorne i neutemeljene te da bi se on trebao pozabavi pitanjima u svojoj zemlji, kao što je postrojavanje četničkog odreda u Višegradu.

Medved je pozvao Mektića, koji je iznio optužbe da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije, da se treba pozabaviti pitanjima u svojoj zemlji.

Ministar Medved je iznio sumnju da je ovaj slučaj, možda, preusmjeravanje pažnje s nekih drugih tema kao što je "postrojavanje četničkog odreda u Višegradu".

-Moramo ponoviti da su to vrlo opasne teze, potpuno neutemeljene i neodgovorne i ni na koji način ne mogu crpiti nikakav osnov. U konačnici i Mektić će morati elaborirati tj. obrazložiti svoje navode - kazao je Medved prije sjednice Vlade.

Mektić: Pokušavaju se zaštiti rodbinske i prijateljske veze pojedinih tužitelja

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić je u petak ujutro ispitan u Tužiteljstvu BiH. Nakon obavljenog razgovora Mektić je optužio Tužiteljstvo da "ovdje nije suština utvrditi što se stvarno događa, već da se zaštite rodbinske i prijateljske veze pojedinih tužitelja", čime je neizravno i potvrdio stvarni motiv kreiranja ove afere.

-Ja sam rekao da sam ministar sigurnosti, da redovito održavam sastanke s direktorima sigurnosnih agencija i redovito razmjenjujem takvu vrstu informacija. I da smo mi jednu takvu informaciju razmijenili. Pitali su me zašto to odmah nisam dao Tužiteljstvu, odgovorio sam da sam ja ministar sigurnosti, da neću odmah trčati u Tužiteljstvo".

Aludirajući očito na rodbinske veze glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, Gordane Tadić, i svog zamjenika Mije Krešića, Mektić je optužio Tužiteljstvo da "ovdje nije suština utvrditi što se stvarno događa, već da se zaštite rodbinske i prijateljske veze pojedinih tužitelja", čime je neizravno i potvrdio stvarni motiv kreiranja ove afere.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje je li obavještajna agencija BiH spriječila određene aktivnosti.

-Moglo bi se tako reći. Između ostalog, uloga obavještajne agencije nije samo da prikuplja informacije i podatke, već da spriječava svaki pokušaj, da tako kažem, ugrožavanja ustavnog poretka. Svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH. Ono sve što sam rekao ja potvrđujem - zaključio je Mektić.

Podsjetimo, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kao neistinite i zlonamjerne odbacila je u četvrtak navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma. U priopćenju SOA-e također se upozorava da politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH.

 

M.J.