U utorak navečer u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” razgovaralo se o odbijenici Koruške Katoličke crkve na molbu Hrvatske biskupske konferencije da se u Bleiburga ipak održi misa. No, tema emisije donekle je pala u drugi plan jer su dvoje najavljenih sugovornika, Anka Mrak Taritaš iz stranke GLAS i SDP-ovac Arsen Baukodbili gostovati čuvši da će gost emisije biti i Bože Vukušić, voditelj Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Anka Mrak Taritaš i Arsen Bauk odbili su doći u emisiju jer je, kažu, Božo Vukušić osuđen u Njemačkoj na doživotni zatvor kao nalogodavac ubojstva, piše net.hr.

-Večeras sam zajedno s kolegom Arsenom Baukom odbila gostovati u emisiji Otvoreno nakon što sam upoznata s činjenicom da je jedan od gostiju Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda, pred njemačkim pravosuđem pravomoćno osuđen na doživotni zatvor kao nalogodavac ubojstva - objavila je Mrak Taritaš na Facebooku.

Na početku “Otvorenog” Vukušić je na pitanje voditelja Damira Smrtića otvoreno govorio o svojoj presudi, istaknuvši da je i Ivica Račan znao za nju.

-Riječ je o presudi iz 1983., a ja sam 1991. pušten iz zatvora te sam odmah počeo raditi u hrvatskoj državnoj službi, i to u MUP-u, a zatim u Saboru u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. U Saboru sam radio čak i u vrijeme Račanove koalicijske vlasti. Štoviše, kada je premijer Račan 2002. godine izrazio želju posjetiti Bleiburg, mene je ispred Hrvatskog sabora dopalo da mu budem vodič. Mi smo proveli nekoliko sati zajedno, on mi je rekao da zna za presudu - rekao je Vukušić.

Dodao je zbog presude nema nikakvih problema s institucijama, ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj.

-Svugdje me pozivaju, jedino sam prije par godina negdje pročitao da se gospodin Puhovski potužio televiziji jer sam sudjelovao u jednoj emisiji, ali nemam nikakvih problema s institucijama. Nemam problema ni u Njemačkoj, nego sam, što se isto pisalo prije par godina, bio jedan od glavnih svjedoka u postupku istrage protiv Perkovića i Mustača, koju provodi to isto odvjetništvo koje me tužilo i na čiji sam zahtjev bio osuđen. Dapače, jedan policajac koji je vodio istragu protiv mene prihvatio je dužnost glavnog tajnika u Počasnom bleiburškom vodu - kazao je Vukušić.

 

M.M.