USKOK je, nakon višemjesečne istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića. Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva i produljilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, izjavio je nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

U optužnici, i unatoč višemjesečnim bombastičnim najavama djela medija, nema potpredsjednika Hrvatskog sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

-Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati - rekao je Brkić u izjavi za Hinu.

Kuščević: Raduje me što Brkića nema u optužnici

Ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovru Kuščevića također raduje činjenica što zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića nema u optužnici podignutoj protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića.

-Zaista ne nadzirem niti kontroliram rad Uskoka niti policije ni bilo koga. Ako je bilo koji član HDZ-a povezan s ikakvom aferom, njemu nije mjesto u HDZ-u. Vidim da Brkića tu nema i to me raduje, istaknuo je Kuščević.

Ponovio je kako je HDZ-u stalo da se cijela afera rasvjetli.

-HDZ-u je stalo da se cijeli proces dovede do kraja i da se što prije sazna tko je što radio i tko je naručivao takve SMS-ove. Ako se bilo tko povezuje s aferom, ne samo Brkić nego bilo tko s bilo kakvim aferama, utoliko mu nije mjesto u HDZ-u. Ja bih ipak pričekao da se sve dovrši, kazao je Kušćević odgovarajući na pitanje je li Brkićeva pozicija u HDZ-u upitna.

Što sadrži optužnica?

Optužnicom se prvookrivljenog Franju Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju "navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj" u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako "pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude", a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili.

 

M.M.