Euronews.com se po drugi puta  u kratko vrijeme bavi Hrvatskom i političko-gospodarskim vezama s Putinovom Rusijom. Ovaj put ugledni autor i američki stručnjak za međunarodne odnose  Theodore Karasik piše o svjedočenju Roberta Ježića u suđenju Ivi Sanaderu i čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju. 

U spomenutom članku Karasik upozorava na vezu Ježića i ruskog oligarha kojeg je američko Ministarstvo financija svrstalo uz bok Vladimiru Putinu.

Karasik također navodi kako je ovo suđenje postalo "klin između Mađarske i Hrvatske, čija je suradnja ključna za LNG terminal i alternativnu plinsku rutu preko hrvatske luke Krk, koja bi mogla obje ove zemlje i Europu izuzeti od energetske ovisnosti o Rusiji".

Autor pojašnjava kako se ne radi o bilo kakvom suđenju "nego onom koje bi moglo odrediti energetsku budućnost Hrvatske, kartu resursa središnje Europe, pa čak i budući integritet eurozone".

Podsjećajući kako je arbitražni sud koji je sazvala Komisija UN-a za trgovinsko pravo (UNCITRAL) po zahtjevu Hrvatske došao do "sigurnog zaključka" da Hrvatska nije uspjela dokazati navode o podmićivanju Ive Sanadera jer nije bilo materijalnih dokaza osim "zaključaka i svjedočenja svjedoka" Roberta Ježića, Karasik svoj članak u većem dijelu posvećuje upravo njemu.

Autor postavlja pitanje je li Ježić - koji navodi kako je bio posrednik u navodnom mitu od deset milijuna eura - pouzdan svjedok? Potom se pita - može li se hrvatskom pravosuđu vjerovati? Zatim podsjeća kako je Sanaderu i Ježiću zajedno suđeno u slučaju HEP, koji je na kraju propao zbog smrti Ivana Mravka, te se pita kako je moguće da je ista osoba ključni svjedok u suđenju protiv Hernadija.

"Ovo pitanje je još primjerenije kada uzmemo u obzir informacije kako je tužba Ježića protiv Hernadija osporena sudskim svjedočenjem ruskog milijardera, Mihaila Gutserijeva, vlasnika sedme najveće ruske naftne tvrtke Russneft, koji je od strane američkog Ministarstva financija svrstan među oligarhe bliske Vladimiru Putinu.

U članku se, isto tako, podsjeća kako je taj ruski oligarh svjedočio kako njegov novac nema nikakve veze sa Sanaderom, već da je preko Ježićeve tvrtke bio usmjeren za investiranje na otoku Krku. Prema Gutseryevu, novac je bio namijenjen lobiranju za naftovod Družba Adria, ruskom energetskom pravcu suprotnom od rute podržane od strane SAD-a i EU.

Karasik također zamjećuje i kako je unatoč visokoj prosječnoj godišnjoj dobiti Ježićev Dioki završio u stečaju, a da se pet milijuna eura o kojima je Ježić svjedočio nigdje ne može naći.

Karasik na kraju postavlja logično pitanje, kako je moguće da hrvatski tužitelji Ježićevo svjedočenje smatraju pouzdanim s obzirom na to da je ovaj sam priznao kako pet milijuna eura „fizički više ne postoje”, odnosno kako su potrošeni za „plaćanje zajmova Diokija”, dodajući da to može upućivati u korumpiranost hrvatskog pravosuđa.

Podsjetimo, u prethodnom članku objavljenom u Euronewsu Theodore Karasik upozorio je na „hrvatski gambit kao dio Putinove velike strategije da se energija upotrijebi kao oružje za zaokruživanje Europe”. Međutim, spomenuti je članak ignoriran od većine medija u Hrvatskoj.

 

M.M.