USKOK je, nakon višemjesečne istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Franje Varge i Blaža Curića.

Uskok u priopćenju navodi kako su optužena dvojica hrvatskih državljana, F. V. (1982.) i B. C. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela sprječavanja dokazivanja.

"Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdanog od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za potrebe izrade navedenog drugookrivljenik je prvookrivljeniku dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba", navodi Uskok.

U optužnici se na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

Podsjetimo, ukoliko i bude osuđen za sprječavanje dokazivanja u aferi SMS vozač iz Ministarstva poljoprivrede Blaž Curić neće iza rešetaka jer je u pet mjeseci istražnog zatvora, po riječima njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, odslužio više od većine kazni ranije dosuđivanih za isto nedjelo.

 

M.M.