Javnost je ovih dana imala prilike čuti o „nepravednoj“ kazni (2 godine zatvora) dosuđenoj Huanitu Luksetiću. Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Goranom Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda. Huanito je tvrdio da je to za osobnu uporabu jer boluje od multiple skleroze; da ublaži bol i patnju.

E sad, je li odluka suda pravedna? Nije, niti je to ikada nastojala biti, no ona je na pravu, važećim zakonima i propisima, utemeljena ne ulazeći u procesnopravna i materijalnopravna pitanja budući je presuda nepravomoćna. Jer, kad bi se sudilo po načelima pravde, onda bi, primjerice, Darko Kovačević „Daruvarac“ bio pretučen i unakažen sukladno onomu što je učinio svojoj žrtvi. Sanader, Polančec i Čobanković bi bili odrezanih šaka, a bivši udbaški ubojice i njihovi nalogodavci smaknuti.

Ova je presuda i nesreća zaista sirotog Huanita Luksetića iskorištena za (pre)otvaranje rasprave o potrebi (?!) legalizacije lakih droga. S individualnog se slučaja odmah skočilo na opće, što se u filozofiji i logici smatra logičkom pogrješkom. No filozofije, barem one prave, nema već više od stotinu godina, a logika, čak i ona najjednostavnija, „zdravoseljačka“, danas je prava pravcata rijetkost. Pa evo malo zdravoseljačke…

Vrlo je lako utvrditi koliko je nekomu potrebno bilo čega za „osobne potrebe“, uzevši u obzir i krajnji hedonizam te posvemašnji gubitak samokontrole (ovisnost). Jer, ne može netko tvrditi da dnevno popije 10 litara rakije ili da popuši šteku cigareta na dan; ljudski organizam to naprosto ne trpi. Sukladno tomu, ne možeš kazati da ima 15 kilograma konoplje, kanabisa ili čega već za osobnu uporabu.

Zastupnik Željko Glasnović je neki dan izjavio da neki puše i šmrču u saborskim toaletima. Na stranu s ovima koji šmrču, ali svak' 'ko puši će reći da u jednu „gicu“ (žargon od plju-gica, odnosno „joint“) ide cca jedan „čmi“ (šatrovački od „mič“, odnosno 1 gram) – živopisni su ovi narko izrazi – a jedan se joint, ukoliko ide na jednog konzumenta, konzumira po nekoliko sati. U suprotnom, kao i s alkoholom kad se pretjeruje (ili s bilo čim uopće), ljudski organizam loše reagira – gubi se svijest te slijede po zdravlje izrazito nepogodne posljedice. Medicina je znanost, stoga podliježe vrlo objektivnim (i provjerljivim) kriterijima. 15 kilograma, uz svu sućut i razumijevanje spram opake bolesti kao što je multipla skleroza, se naprosto ne može smatrati količinom namijenjenom za osobnu uporabu. Čovjek možda i jest mjera svih stvari, koje jesu da jesu i koje nisu da nisu, ali i čovjek ima (svoju) mjeru.

S druge strane, svi su nas mediji uredno obavijestili o nekakvom rezultatu godišnjeg istraživanja političkih (?!) i građanskih (?!) sloboda (?!) u zemljama diljem svijeta, koje provodi organizacija „Freedom House.“ Prvo, tko su ti „Freedom house“ (Kuća slobode), tko ih je birao, odakle im legitimitet, temeljem kojih kriterija mjere slobodu u nekoj državi…? Drugo, čini se da je osnovni cilj tog „is(t)raživanja“ prikazati Donalda Trumpa kao diktatora i navodnog fašista, budući su SAD na istoj razini kao Hrvatska, Grčka i Mongolija?!

U Hrvatskoj se čovjeka drži u istražnom zatvoru jer po zakonu nije mogao (!) imati podatak kojeg je navodno (!) imao (Blaž Curić). U Hrvatskoj „građani“ pripadnici udruga financiranih izvana (!) nadziru rad tajnih/obavještajnih službi! U Hrvatskoj Ustavni sud odbija 90% ustavnih tužbi! U Hrvatskoj vlada opstruira referendume! Prema kojim je od ovih kriterija Hrvatska tek jedno mjesto ispod SAD-a po „mjerenju“ građanskih i političkih sloboda?

Ne može se propitkivati, štoviše, obezvrjeđivati sudska presuda u kojoj je pravno, ali ne samo pravno, nego i „zdravoseljački“ utvrđeno da čovjek ne smije tvrditi da mu 15 kg (lake) droge služi isključivo za osobnu (!) uporabu, a s druge strane prihvaćati rezultate „mjerenja“ (!) demokracije! Sve naopako, od onih koji „mjere“ demokraciju do onih kojima 15 kg za osobnu uporabu pri-mjereno.

Čak RTL-ovog Zorana Šprajca nazivaju homofobom (!) jer je rekao: „Srpska premijerka Ana Brnabić postat će mama, odnosno tata, kak se uzme”, najavljujući prinovu u „obitelji“ srpske premijerke. Prije svega, ne'š ti vijesti za RH o novoj prinovi u „obitelji“ (jer ž+ž nije obitelj) srbijanske „premijerke“. Što onda ne prate proslave rođendana Orbanove djece?

Nadalje, neka netko objasni ulogu Ane Brnabić u oplodnji njezine „supruge“ Milice Đurđić koja se oplodila… Čime? Spermom Ane Brnabić? A „plod“ će ipak odgajati njih dvije; pa tko je onda mama t.j. tata? Sad je i obična zbunjenost postala homofobija… ?

Naposljetku, mainstream mediji se obrušili na Živi zid! Prvo im „financije ne valjaju“, potom im je u „anketama“ naglo pala popularnost, pa je Pernar nadriliječnik i t.d. A iza Živog zida stoji rusko veleposlanstvo koje je čak angažiralo najveći ruski t.zv. „troll factory“ u blizini Petrograda, odnosno lažne komentatore na internetskim platformama (Youtube, Facebook, Viber…) da pumpaju „podršku“ ili „popularnost“ Pernaru, Sinčiću i Živom zidu općenito. A komu se (geo)politički približavaju Pariz i Berlin (Bruxelles)? Moskvi i Pekingu! Zato su Britanci i otišli, te je pokrenuta Balitk-Jadran međa. Da parafraziramo staru „hegelijansku“: domaće je svjetsko, svjetsko je domaće.

I tako „mainstream“ napada one kojima je glavni cilj istovjetan cilju mainstreama! Samo što ekipa iz Živog zida otvoreno kaže da treba napustiti EU i NATO, ne shvaćajući težinu te tvrdnje, dok istovremeno EU (čitaj Njemačka i Francuska) i NATO (čitaj: SAD) postaju sve udaljeniji, što vladajući poslušnici jako dobro znaju.

Zaključno, drugovi i drugarke novinari, previše lažete i obmanjujete ili ste, pak, toliko slijepi da ne spoznajete vlastitu nedosljednost na svim razinama izvještavanja, od malomišćanskog bolesnika-dilera preko obične komparacije dvaju demokracija do geopolitičkih kretanja. Ljudi načelno jesu neobrazovani, ali nisu glupi. Pa nisu tiskani mediji u Hrvatskoj pred izumiranjem zbog informatizacije i digitalizacije, nego zbog lažnih, nepotpunih i netočnih izvještavanja i vijesti te jeftinih pokušaja indoktrinacije; ako već pokušavate biti poput Goebbelsa, barem budite na njegovoj razini.

 

Mila Marušić