Vlada je na današnjoj sjednici odbacila interpelaciji o propaloj kupnji izraelskih zrakoplova, koju je podnijelo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković svima je zahvalio na organizaciji sjednice Vlade u Dubrovniku.

-Vrijednost ugovora i odluka je značajan signal koliku važnost pridajemo toj županiji, rekao je.

Izdvojio je i saborsku raspravu, potaknutu od stranke GLAS, o reviziji Vatikanskih ugovora.

-Još jednom smo vrlo jasno ponovili stav da nema potrebe za takve inicijative. Naša suradnja s katoličkom crkvom i drugim vjerskim zajednicama je dobro uređena i nastavit ćemo raditi u duhu suradnje i partnerstva - rekao je Plenković i ponovio jasno ne reviziji.

Osvrnuo se i na interpelaciju o kupnji aviona, koju je Vlada danas odbacila.

-Iz tog posla ćemo izvući pouke, rekao je komentirajući interpelaciju o kupnji aviona i opetovao da Vlada želi obnoviti hrvatsko zrakoplovstvo.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je interpelacija o kupnji aviona neutemeljena.

-Proces je proveden transparentno, nijedna država se nije žalila na natječaj, podsjetio je, dodajući  da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i da nije odgovorna.

Podsjetimo, SDP-ova interpelacija o nabavi borbenih aviona, podnesena je kako bi se utvrdila "čitava istina o postupku nabave eskadrile", "kako bi se utvrdilo postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i Vlade Republike Hrvatske", te da si se osiguralo da se buduće nabave vojne opreme "provode transparentno i zakonito".

-Za razliku od Ministarstva obrane, podnositelji ove intepelacije ne mogu prihvatiti da je rasprava o procesu nabave VBA okončan, stoji u SDP-ovoj interpelaciji.

 

M.M.