Policija je raspisala tjeralicu za suspendiranim policijskim načelnikom Željkom Dolačkim nakon što se u utorak nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Policija je zaprimila dovedbeni nalog suda i poduzima mjere i radnje izvršenja tog naloga, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Iako je policija štura u službenim izjavama prema neslužbenim podacima tjeralica je raspisana nakon što Dolački nije pronađen ni na jednoj od poznatih adresa. Naime, o tome je policija obavijestila sud, a predsjednica sudskog vijeća koje je osudilo Dolačkog izdala je nalog za raspisivanjem tjeralice.

- Ona se raspisuje u službenom policijskom glasniku i o tome informaciju istog trenutka imaju sve policijske uprave diljem Hrvatske i na njima je sada zadaća da nađu Dolačkog, liše ga slobode i dovedu u zatvor u Zagrebu, rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

U slučaju da policijska potraga u Hrvatskoj ne urodi plodom, a postoji sumnja da je bjegunac napustio državni teritorij policija je za Dolačkim ovlaštena raspisati i međunarodnu tjeralicu putem Interpola po kojoj su dužne postupati sve države članice. U obzir, dodao je Devčić, tada dolazi i europski uhidbeni nalog koji raspisuje sud i vrijedi na području cijele EU.

Podsjetimo, Dolački je nepravomoćno u utorak osuđen na šest godina zatvora - zbog krađe novca i zlata iz policijskog sefa, u vrijednosti većoj od tri milijuna kuna, kojemu se od tada izgubio svaki trag. Uz zatvorsku kaznu, mora vratiti i 3 milijuna 300 tisuća kuna.

Odvjetnici Veljko Miljević i Davor Cahun rekli su da ne znaju gdje je njihov klijent Željko Dolački. 

M.M.