Mađarski MOL na Arbitražnom sudu u Washingtonu od Hrvatske traži odštetu od 6 i pol milijardi kuna, objavio je Večernji list koji se poziva na odvjetničku kuću Dechert koja zastupa MOL.

-Iako se i dosad znalo da Mađari traže velik novac, a brojke koje su se vrtjele u javnosti spominjale su milijardu kuna, pravu su brojku – koja predstavlja neugodno iznenađenje i rekordno traženje odštete – iznijeli izvori bliski odvjetničkoj kući Dechert koja zastupa MOL.

Tužba se odnosi na neispunjavanje obveze izdvajanja plinskog biznisa.

Ministar financija nije želio potvrditi je li doista riječ o tolikom iznosu.

- Znate i sami, dok je proces u tijeku nema nikakvih pretjeranih komentara niti analize tih brojki tako da se suzdržavam od bilo koji komentara - izjavio je ministar financija Zdravko Marić uoči sastanka užeg kabineta Vlade. 

Hrvatska je već izgubila jednu arbitražu protiv MOL-a, onu u Švicarskoj pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića 2014. kao odgovor na MOL-ovu tužbu. Uz gubitak arbitraže, hrvatska je izgubila i žalbu na tu odluku. Mađari su u tom postupku završenom u prosincu 2016. “dobili” 14,5 milijuna eura (oko 107 milijuna kuna) od Hrvatske, no još je gore zvučalo objašnjenje odluke koje je bacilo loše svjetlo na Hrvatsku i njezino pravosuđe.

M.M.