Eminentni Euronews objavio je u utorak kako će uvođenje eura u Hrvatskoj Vladimiru Putinu pružiti najjače oružje u Europi.

U tekstu se također navodi i kako je utjecaj Rusije u hrvatskoj “korumpiranoj” ekonomiji vidljiv u Agrokoru te energetskom sektoru.

-Hrvatsko usvajanje eura bilo bi neizbježna katastrofa, zemlja je to čije pravosuđe pati od ukorijenjene korupcije koja se iskorištava za proširenje ruskog utjecaja - navodi Euronews.

Ističe se primjer utjecaja na pravosuđe od strane Rusije u slučaju INA-MOL i raspisivanjem potjernice za Hernádijem a USKOK-ova tjeralica i progon šefa mađarskog MOL-a navodi se kao pokušaj preuzimanja INA od strane ruskih naftnih giganata.

-Endemska korupcija ne igra samo ključnu ulogu u hrvatskim financijskim nevoljama, već je omogućila ruske napore da se infiltrira na Balkan - navodi se u članku.

Autor članka dr.sc. Theodore Karasik, viši asistent u Institutu Lexington i stručnjak za nacionalnu sigurnost, primjećuje kako je samo godinu dana nakon potjernice za Hernádijem Gazprom iskazao interes za INA-u, jednako kao i ubrzo nakon presude UNCITRAL-a, kada je sličnu ponudu iskazao Rosneft.

Na kraju autor članka zaključuje kako se “čini da je hrvatski gambit dio Putinove velike strategije da se energija upotrijebi kao oružje za zaokruživanje Europe”.

-Putinova strategija ostvaruje se u Hrvatskoj, gdje je korupcija u pravosuđu utrla put ruskoj financijskoj i energetskoj dominaciji. Međutim, EU je ostala iznenađujuće optimistična u pogledu opasnosti da će se ulaskom Hrvatske u eurozonu samo ojačati tempirna eksplozija  Putinove puzeće subverzije EU-a - stoji u članku.

 

R.H.