U ponedjeljak je održana dugoočekivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj je bilo riječi o curenju podataka iz istraga, migracijama, nabavi eskadrile borbenih zrakoplova te smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu,

Međutim, sudionici sastanka nisu ni prije ni poslije davali izjave. Javnosti je odaslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

-Sukladno ranijoj najavi, održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
Na sjednici je raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske.

Na sjednici se raspravljalo i o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu -  navodi se u priopćenju.

Kako se neslužbeno doznaje, o aferi SMS nije bilo riječi.

Podsjetimo, ministar MUP-a Davor Božinović najavio je u subotu da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović  na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost neće dobiti rezultate istrage u takozvanoj aferi SMS.
 

M.M.