Danas se održava dugo očekivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sudeći prema pisanju medija, jedna od tema bit će afera SMS.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, međutim, na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost neće dobiti na stol rezultate istrage u takozvanoj aferi SMS, javlja N1, pozivajući se na izjave ministra MUP-a Davora Božinovića u čijoj je nadležnosti istraga afere SMS, iz koje u medije cure informacije.

Za mnoge, današnja sjednica je zapravo nastavak odnosa afere "hotmail" i afere "borg" u koje je izravno uključen predsjednik Vlade Andrej Plenković i afere "SMS" u koju je posredno uključena i predsjednica Republike.

Zanimljivo je međutim da se afere "hotmail" i "borg", putem medija i prigodnih izjava pokušavaju potisnuti, a težište staviti na nategnutu aferu "SMS".

O aferi SMS, ali ne i o aferama "hotmail" i "borg", govorio je u nedjelju i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ustvrdio da ta afera nije naštetila stranci, ali da se aferu mora raščistiti.

-Ta se afera mora se raščistiti do kraja i moramo znati što je točno bilo, a nakon toga ćemo dati svoj politički stav i procijeniti postoji li odgovornost onih koji se tu spominju - rekao je Jandroković.

Istodobno, težište na aferu "SMS" stavljaju i u SDP-u. Tako je šef SDP-a Davor Bernardić u nedjelju ponovio kako je ostavka Vlade Galića s dužnosti savjetnika predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost potvrda njegove direktne umiješanosti u aferu SMS.

-Ostavka je uvijek priznanje krivnje i sada je jasno da je taj cijeli slučaj zapravo slučaj koji vodi do vrha HDZ-a i HDZ je duboko opleten u aferu SMS - ustvrdio je Bernardić koji očekuje da se rasvijetle i afera Borg te afera "elitna prostitucija", o kojima se, kaže, državni odvjetnik još ne oglašava.

Podsjetimo, savjetnik Predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost, Vlado Galić, čije se ime spominjalo u kontekstu razgovora i poznanstva s uhićenim Franjom Vargom, dao je ostavku zbog "moralnih i etičkih" razloga.

Međutim, sudeći po pisanju djela medija, ostavke Vlade Galića i Mate Radeljića, tražio je osobno Andrej Plenković, uvjetujući potporu Kolindi Grabar Kitarović u utrci za drugi mandat.

Komentirajući ostavku savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je kako je žalosno da u našoj državi nije važno tko su počinitelji kaznenih djela i tko je pravomoćno osuđen, već tko se s kim susreo i popio kavu.

-Žalosno je da u našoj državi nije važno tko su počinitelji kaznenih djela i tko je pravomoćno osuđen, već tko se s kim susreo i popio kavu. Ne želim sudjelovati u tom cirkusu laži i konstrukcija - rekao je Brkić.

Hoće li i posao kupnje borbenih zrakoplova, koji sve više problematiziraju mediji i krugovi bliski Zoranu Milanoviću, biti tema Vijeća za nacionalnu sigurnost, službene potvrde još nema.

 

M.M.