U roku od 15 dana američki Kongres bi trebao odlučiti kakav će biti američki službeni stav oko prodaje izraelskih lovaca F16 Barak Hrvatskoj.Po svemu sudeći predstoje i pregovori na visokoj diplomatskoj razini.

U State Departmentu su iznenađeni pisanjem djela hrvatskih medija i izjavama određenih političara.

-Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove. I dalje stojimo iza tog dogovora. Nikad ga nismo ni blokirali, unatoč raznim informacijama po medijima koje su i nas začudile. Izuzetno cijenimo Hrvatsku i podržavamo napore za modernizaciju, što uključuje i izraelske zrakoplove F 16 - rekao je dužnosnik State Departmenta za Večernji list i dodao kako niti jedna američka odluka nije usmjerena protiv Hrvatske.

Američki dužnosnik kaže kako kad neka država prodaje avione američke proizvodnje drugoj državi mora ishoditi američke dozvole.

-Imamo plan kako riješiti ovu situaciju i smatramo da će sve tri strane biti zadovoljne - rekao je također američki dužnosnik te potvrdio kako su upoznati sa stajalištem Hrvatske da nikakve druge verzije aviona ne dolaze u obzir.

Na pitanje hoće li Hrvatska po tom planu imati dodatnih troškova, dužnosnici odgovaraju da “ne bi trebala”. 

Večernji list također navodi i kako stručnjaci ne sumnjaju da će na kraju Izraelci i američki proizvođač postići kompromis.

-Izrael je najveći klijent Lockheed Martina i u proteklim desetljećima nabavio je od Amerikanaca više stotina zrakoplova pa je teško vjerovati da bi pogoršali svoje odnose zbog skromne hrvatske eskadrile od 12 zrakoplova - navodi Večernjak.

 

M.M.