Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, istaknula je kako je jednom prilikom podsjetila Benjamina Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpada da Hrvatska čeka dogovor SAD-a i Izraela o isporuci zrakoplova Hrvatskoj. Tada je to, kaže, shvaćala kao birokratski postupak od kojeg ni SAD nisu imune.

-Tad se nisu očitovali ni jedan ni drugi ni o čemu niti smo znali. Rekao mi je sam premijer da ni on nije znao da su postojali neki problemi. O tome sam i ja saznala dva tjedna kasnije  rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska na to ne može utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima SAD-a i Izraela.

Dodala je kako je s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom, na istu temu, razovarala u utorak.

-Pitala sam veleposlanika i iz razgovora zaključujem da u ovom slučaju, obzirom da je riječ o ogromnom poslu koji će odrediti nacionalnu sigurnost, a i budućnost Oružanih snaga RH... Naravno, riječ je o ogromnim novcima, i zato treba postupati transparentno i odgovorno. Mislim da je u ovoj situaciji bolje ići temeljito u tom procesu nego ga okončati na brzinu. Jer apsolutno inzistiram da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno. U konačnici je, naravno, odluka na Vladi. Ali koliko sam čula od veleposlanika ovaj postupak bi mogao potrajati još koji tjedan. Koliko točno ne znam - istaknula  je Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je izraelska ponuda, od četiri koje je Hrvatska razmatrala, bila "daleko najbolja u svim svojim elementima".

Podsjetila je da je svojevremeno bilo otpora prema zadržavanju borbenog zrakoplovstva jer se smatra da to nije jedna od sposobnosti koje bi Hrvatskoj trebale.

-Međutim, riječ je o suverenoj odluci, to su Amerikanci prihvatili i Hrvatska je političkim konsenzusom odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo. Dakle, bilo je pitanje najbolje ponude. Vidjet ćemo što će se dalje odvijati - zaključila je predsjednica.

 

M.M.