Zastupnik u Saboru Hrvatske Božo Ljubić rekao je tijekom današnje saborske rasprave da su konstitutivna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini narušena i da je ustavna obaveza Hrvatske da brine o Hrvatima koji žive u BiH.

Ljubić je pred Hrvatskim saborom istaknuo kako rasprava o deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koju je predložio Odbor za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu, rekao da su protekli izbori u BiH samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati.

On je optužio Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentirane stranke, prenose hrvatski mediji.

-Probošnjačke strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam - istaknuo je Ljubić.

Istaknuo je kako je Hrvatska dužna reagirati na kršenje ustava u susjednoj zemlji koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH.

-Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo u Saboru kada je bilo govora o pridruženju EU i NATO-u, tražimo da ovoj temi ne pristupamo stranački, već nacionalno - poručio je Ljubić.

Naveo je kako je deklaracija upućena prvenstveno Hrvatima u BiH, kako bi im se poslala poruka da "Hrvatska stoji iza njih", zatim hrvatskoj političkoj javnosti, političkim elitama, ali i faktorima iz međunarodne zajednice, kao i saveznicima u EU i NATO, te političkim elitama u Bosni i Hercegovini, posebno druga dva naroda.

-Iako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a na ovogodišnjim izborima dobile više od 90 posto glasova Hrvata, bošnjačke stranke pokušavaju doći do kontrole kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i tako formirati vlast - rekao je Ljubić.

Naveo je da sve odluke u Vladi bh. entiteta Republika Srpska mogu donijeti ministri iz reda srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz reda bošnjačkog naroda.

-Ključna rasprava u BiH vezana je za presude dva suda i to presude u predmetu Sejdić-Finci i odluka u predmetu Ljubić - rekao je i dodao da nije sporno kako svatko može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da se ta odluka mora provesti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom. 

Ljubić je ocijenio kako se sada odgovornost pokušava prebaciti na Središnje izborno povjerenstvo, te da jedino Parlamentarna skupština BiH može promijeniti Izborni zakon BiH. 

Zaključio je kako je Hrvatska obavezna djelovati u vezi s kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma u režiji Vijeća za provedbu mira, pozdravljajući reagiranje hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

 

M.M.