Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako je prošli mjesec poljoprivrednicima isplaćeno 1,1 milijardu kuna avansa poticaja, što je "najveći avans ikada isplaćen". Naglasio je kako su poticaji koji dobivaju hrvatski poljoprivrednici među većima " ili najvećima" na razini EU.

-Unija daje određeni iznos novca, Hrvatska dodaje koliko može, rezultat toga je prošli mjesec isplaćenih 1, 1 milijardi kuna avansa poticaja - naglasio je ministar poljoprivrede, poručujući da poticaji "s svakom slučaju neće padati".

Ministarstvo, naglasio je, želi razvijati male i srednje poljoprivrednike, ne ugušiti velike, prioritet mu je stočarstvo, pa time i svinjogojstvo, koje je unatrag 20-ak godina dovedeno "na vrlo niske razine".

-Slažem se, moramo podići svijest građana da kupuju hrvatsko, a ako se netko za to bori - onda je to je Ministarstvo - odgovorio je zastupniku Miri Bulju (Most) koji upozorava da se Hrvatska približava uvozu prehrambenih proizvoda u iznosu od tri milijarde kuna, od čega svinjetine više od milijarde kuna.

Ministar se suglasio da hrvatska poljoprivreda treba pomoć.

-Dvadeset godina nije bilo prave politike, moramo nešto mijenjati i mijenjamo - odgovorio je Ivanu Lovrinoviću (PH) koji je ustvrdio da poljoprivredna proizvodnja od osamostaljenja nije bila manja te da OPG-ovi propadaju.

Ministar je, odgovarajući Sonji Čikotić (Most), otkrio kako je u tijeku izrada Startegije razvoja poljoprivrede.

-Dogovorena je izrada Startegije razvoja poljoprivrede, koja nije bila izrađena zadnjih 20 godina - istaknuo-

Potrebu izrade te Strategije naglasio je i HDZ-ov Josip Križanić koji se osvrnuo i na "predstavu" koju je u srijedu priredila oporba predvođena zastupnicima Mosta.

-Imali smo predstavu, očekivao sam da će danas sabornica biti puna, no danas nas nema više nego jučer, čak nas je i manje - ustvrdio je Križanić.

Podsjetimo, predloženim zakonom o poljoprivredi uređuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike i stvara okvir za njihovo provođenje.

-Osigurava se nastavak provedbe izravnih plaćanja, jasnije se definira zakonski temelj za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane i doniranje hrane, uvode se međunarodni standardi za hranu, Ministarstvo poljoprivrede imenuje se središnjim i koordinacijskim nacionalnim tijelom za poslove vezane uz Codex Alimentarius. Uz navedeno jasnije su propisani i skraćeni rokovi u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - istaknuo je ministar Tolušić.

M.M.