Nema straha za Hrvatsku! Hrvatima se smiješi svijetla budućnost; naime, imamo proizvod kojim ćemo pomesti svjetsko tržište – književnike. Nakon Martine Dalić, knjigu je napisao i Anto Nobilo.

Da je Yugoslavenima sveta samo laž (kao i Srbima), vidimo iz samog naslova knjige "Obrana hrvatskog (?!) kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu.

Kao jamac kvalitete se pojavio Hrvoje Klasić i istaknuo: "Knjiga zorno ukazuje kako se hrvatsko društvo ne suočava s vlastitom prošlošću, ali i kako se i neke druge države kojima po mnogo čemu težimo, također, ne suočavaju s prošlim razdobljima."

Ninoslav Pavić je Nobilov uradak okarakterizirao kao "svojevrsni udžbenik opravdane sumnje (??) kojeg, pored javnosti, trebaju čitati studenti prava, odvjetnici, tužitelji, suci, a posebice medijski djelatnici koji znaju podilaziti strastima publike".

Sam autor Anto Nobilo kaže da je suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču ''posljednja zaostala bitka Hladnog rata'', zaključivši na kraju kako ''niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce''.

Ista je to mantra kao ona Zorana Milanovića i ostalih kad se radi "hrvatskog" obavještajca donosio poseban zakon ne bi li ga se spasilo od njemačkog pravosuđa. Josip Perković je možda Hrvat u etničkom smislu, ali hrvatski kontraobavještajac nije bio u onom razdoblju za koje mu se sudilo u Njemačkoj.

U posljednje se vrijeme (napokon!) popularizirao pojam duboke države ("deep state"), međutim, uvijek je to nekako apstraktno – skupina ljudi kojima ne znamo ime – kriva za mnoge (geo)političke nedaće hrvatske države. Ako koga zanima, poimence se energetsko-gospodarsko-mafijaški odvojak duboke države mogao vidjeti na predstavljanju knjige Martine Dalić.

Na predstavljanju Nobilove knjige u Novinarskom domu, imali smo prilike vidjeti diplomatsko-novinarsko-udbaški odvojak duboke države pa ih možemo redom nabrojati: Budimir Lončar, Vesna Pusić, Joža Manolić, Dinko Cvitan, Zoran Pusić, Mirko Galić, Nino Pavić, Drago Pilsel, Hrvoje Klasić, Tomislav Jakić, Ivo Josipović...

Netom nabrojana ekipa se prikladno pojavila na ovoj knjizi o "hrvatskom" kontraobavještajcu, jer su svi oni u pravom smislu kontraobavještajci i petokolonaši koji su činili i čine sve ne bi li se Hrvatska vratila u beogradski, odnosno zapadnobalkanski zagrljaj. Inače obavještajci (špijuni) su nadležni za inozemstvo, a kontraobavještajci za tuzemstvo, tako da je sve jasno.

Zanimljivo, nisu se pojavili Vladimir Šeks, Davor Božinović, Branimir Glavaš, Božidar Kalmeta, Josip Petrović i Tomislav Karamarko. Uostalom, i zašto bi? Bude Lončar će prilikom sljedećeg susreta s Josipom Petrovićem i Božidarom Kalmetom zasigurno prenijeti dojmove i poruke kako bi se zaključci i mišljenja ovog yugoslavenskog derneka na odgovarajući način prenijeli i sproveli i u djelu HDZ-u, i skupinama koje ih podupiru.

Doista, netko već jednom, bilo uz potporu BND-a ili samostalno, mora stati na kraj protuyugoslavenskom djelovanju Predsjednice Grabar-Kitarović i Milijana Brkića.

       

Mila Marušić