Hrvatska je domaćin dvodnevnog sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative. U Zagreb danas stiže šestero europskih premijera, europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Suma Chakrabarti te drugi visoki dužnosnici.

U fokusu summita je mađarski premijer Viktor Orban, koji nakon 7 godina dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. Sastat će s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Hrvatska i Mađarska imaju nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija, za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Na marginama današnjeg zasjedanja bit će potpisana i hrvatsko-albanska izjava o strateškom partnerstvu.

SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne državama regije u pristupanju EU-u i od današnjih 18 članica SEI-ja, njih 10 su članice EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva. Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

 

M.M.