Za desetak je dana sjednica Gradske skupštine na kojoj je najvažnija tema proračun Grada Zagreba za 2019., a iz sporazuma iz 2017. povukao se Neovisni za Hrvatsku - izjavila je Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević na današnjoj konferenciji za tisak.

Poručila im je da ne mogu koristiti samo prava, a ne i obveze te spomenula da su ostali na dobivenim funkcijama, a ne žele prihvatiti proračun.

-Neovisni za Hrvatsku putem medija su najavili da neće podržati proračun, a naš Klub nije zbog toga bio nervozan. Neka ostanu na funkcijama, ako im je fotelja važnija od obraza - poručila je.

Pozvala ih je da odstupe s funkcija.

-Stalno smo slušali da su moralna vertikala pa ih pozivamo da moralno odstupe iz koalicije. Sporazum je raskinut, nemamo što više raskidati - zaključila je i dodala da se moraju odreći i benefita koje imaju temeljem sporazuma.

Esih: Nećemo se sami povući s funkcija

Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih rekla je za DNEVNIK.hr da je konferencija za medije bila bespredmetna jer nisu rekli ništa što već nije poznato.

-Ako postoji nova većina, oni mogu dignuti ruke i skinuti nam glave - rekla je Esih.

Najavila je kako se neće sami povući s funkcija.

-Pa zašto bismo, postavila nas je većina, neka nas nova većina i smijeni - zaključila je Esih.

Sukob između Milana Bandića i Neovisnih za Hrvatsku znači da trenutno nema jasne većine koja bi trebala izglasati proračun za 2019. godinu, što otvara potencijalnu opciju novih izbora. 

Podsjetimo, oporbene stranke u Zagrebu od ranije žele srušiti proračun, a krajnji im je cilj rušenje Bandića s mjesta gradonačelnika. Zlatko Hasanbegović je prije mjesec dana pozvao oporbene zastupnike da pokažu kako imaju 21 potpis kojim traže raspuštanje Skupštine, pa da će im u tom slučaju njegova stranka dati pet potpisa svojih gradskih zastupnika.

Analitičari ukazuju kako bi to bio primjer suradnje onih koji su tražili promjenu imena Trga Josipa Broza Tita i onih koji su ustrajno branili komunističko nasliješe.

 

M.M.