Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Vukovarka Ružica Barbarić je tijekom zatočeništva u Veleprometu bila silovana, tučena i maltretirana.

.Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati.  Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao - kazala je novinarima.

Večeras će se održati novinarsko-književnički susreti "Grad - to ste vi" u spomen na urednika i novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari.

Podsjetimo, na  poljoprivrednom dobru Ovčara 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Vjeruje se da su posmrtni ostaci 1922 ubijene osobe sa šireg, vukovarskog područja, za kojima se i danas traga, prije mirne reintegracije - prebačeni u Srbiju. Podatke o tome moraju imati srbijanski ministri obrane i unutarnjih poslova, te sigurnosna služba.

 

M.M.