Katarski emir Al Thani koji je u Zagreb doputovao u uzvratni posjet nakon boravka predsjednice u toj maloj, ali utjecajnoj državi Perzijskog zaljeva, rekao je da je s hrvatskom predsjednicom razgovarao i o regionalnim politikama i o tome što današnji svijet čini nestabilnim.


-Bilateralni i politički odnosi između naših zemalja prijateljski su i pozitivni, no za njihovo unapređenje i jačanje potrebni su intenzivniji kontakti u svim područjima suradnje - istaknula  je predsjednica.

Na širokom dijapazonu područja za suradnju dvoje čelnika inzistiralo je u kratkim izjavama za novinare nakon sastanka i potpisivanja niza dokumenata.

-Čvrsto vjerujem da će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku - istaknula je predsjednica.

S predsjednicom  se suglasio i emir Al Thani koji je posebno pohvalio sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika u Kataru.

-Želim naglasiti da i hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos - rekao je emir Al Thani.

Suradnju dvoje čelnika vide u području energetike, hrane i prehrambene industrije, građevinske, obrambene i zdravstvene industrije, te turizma kao i visoke tehnologije.

Hrvatska želi privući investicije iz Katara u turizmu, posebice u područje zdravstvenog turizma, u proizvodnji hrane i industrijskoj proizvodnji, obrambenoj industriji, urbanom razvoju, infrastrukturi, petrokemiji.

Ukupna robna razmjena dviju zemalja je u 2017. iznosila 63,9 milijuna dolara, što je za 3,4 posto više u odnosu na 2016., a hrvatski izvoz je iznosio 62,9 milijuna USD što je porast od za 16,39 posto, dok je uvoz od 1,0 milijuna USD zapravo pad od 80,87 posto.

Katar je zainteresiran za ulaganja u projekte najviše klase u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane - poglavito kroz ulaganja u marikulturu (uzgoj tune), uzgoj stoke (govedina, ovčetina) i peradi te uzgoj žitarica.

Katar je načelno zainteresiran za investicije i suradnju na projektu LNG-a u Hrvatskoj, no u izjavama dvoje čelnika nakon sastanka na Pantovčaku nije se posebno govorilo o projektu LNG terminala na Krku za koji je Katar pokazivao interes za izgradnju i opskrbu plinom.

Emir Al Thani se za uzvratnog posjeta Hrvatskoj sastao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem te premijerom Andrejem Plenkovićem.

 

M.M.