Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovasu, između Borova i Dalja, u ponedjeljak je završio komemorativni program "Žrtva Borova naselja za Domovinu" kojim je obilježeno stradanje hrvatskih branitelja i civila u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

-Nažalost, iz Borova naselja za najmilijima još traga 51 obitelj. Još nema dovoljno volje s druge strane unatoč mnogim potpisanim sporazumima, deklaracijama i sastancima. Ako kažemo da u Hrvatskoj imamo 1922 neriješena slučaja, najmanje 1500 tih slučajeva bi se moglo riješiti kad bi Srbija to htjela. Tamo su arhivi i zapisi o ljudima koji su odvođeni i ubijeni, ali i o premještanim grobnicama, što je najbitnije - izjavila je predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Iz masovne grobnice na farmi Lovasu 2001. godine ekshumirane su 24 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine, od kojih tri još nisu identificirane.

Bacanjem vijenca u Dunav obilježena je i obljetnica stradanja stotinjak hrvatskih branitelja i civila, koji su pogubljeni na obali Dunava u prijeratnom Borovu Selu, današnjem Borovu, nakon okupacije Borova naselja.

Obilježavanje stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju počelo je u ponedjeljak ujutro komemorativnim skupom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu negdašnje zgrade Borovo-commerca u čijem je podrumu bio stacionar ratne bolnice u kojem je bilo oko 800 ranjenika i civila. Njih 115 odvedeno je u nepoznato i ubijeno.

-Ovdje se dogodio grozan zločin jer je agresor znao da su u podrumu ranjenici, ali to ga nije spriječilo da tenkovima tuče zgradu koje danas više nema - rekao je na komemorativnom skupu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vjeruje se da su posmrtni ostaci 1922 ubijene osobe sa šireg, vukovarskog područja, za kojima se i danas traga, prije mirne reintegracije - prebačeni u Srbiju. Podatke o tome moraju imati srbijanski ministri obrane i unutarnjih poslova, te sigurnosna služba.

 

M.M.