Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava te svečanom sjednicom Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, u srijedu je u Širokom Brijegu obilježen Dan Županije Zapadnohercegovačke i obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Tijekom svečane sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke nazočnima su se obratili predsjednik Skupštine Ante Mišetić, predsjednik Vlade ŽZH i dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Vladimir Šoljić.

Zdenko Ćosić: Samo su Hrvati devedesetih bili za neovisnu BiH

Predsjednik Vlade ŽZH i dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić u svome je govoru podsjetio kako su jedino Hrvati u BiH bili od samog početka za neovisnu BiH.

- Srbi su devedesetih zagovarali potpunu unitarizaciju bivše države. Istovremeno, čelnik SDA Alija Izetbegović, je rješenje muslimanskog pitanja vidio  isključivo u okviru nekakve rekonstruirane Jugoslavije. Tek kasnije, kad je slijed događaja pokazao to što je pokazao, Izetbegović je svoj program reducirao na BiH - istaknuo je Ćosić.

Podsjetio je i na činjenicu kako su jedino Hrvati početkom devedesetih bili za neovisnu BiH.

-Međunarodno priznanje BiH imalo je dva uvjeta. Održavanje referenduma o neovisnosti i dogovor o unutarnjem ustroju BiH. Kao što znamo, Karadžičevi Srbi su bojkotirali referendum o neovisnosti. Referendum je prošao zahvaljujući hrvatskom narodu u BiH, koji je imao primjedbe o referendumskom pitanju, ali ne i o referendumu. Da smo bili u pravu pokazao je i kasniji slijed događanja. U to vrijeme postignut je i dogovor o uniji triju republika. Međutim, nakon međunarodnog priznanja Alija Izetbegović je povukao potpis s tog dokumenta. Stoga, s pravom možemo reći kako je riječ o međunarodnom priznanju s "figom u džepu" - podsjetio je.

Istaknuo je kako je formiranje HZ Herceg Bosne uslijedilo tek nakon samoorganiziranja srpskog i muslimanskog naroda u BiH.

-Ako bismo se vratili u ondašnji politički i društveni kontekst mogli bismo povući paralelu s današnjim političkom stanjem u BiH. Onda smo imali jednu nacionalističku i imperijalističku politiku iz Beograda koja je svoj fokus stavila na BiH s namjerom da je pokori i priključi toj krnjoj Jugoslaviji. Mi smo se tada otvoreno suprotstavili tomu. Srbi su početkom 1991. osnovali Srpska republika BiH, Bošnjaci su u isto to vrijeme osnovali Nacionalno vijeće za obranu muslimankog naroda, u sklopu koga je djelovalo i oružano krilo - Patriotska liga. i onda smo vidjeli da nemamo drugog izlaza. S obzirom na te činjenice i zahuktalu agresiju na Hrvatsku i na incidente koji su se događli u BIH, mi smo vidjeli da nemamo drugog izlaza te smo pristupili utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne kao jednog okvira zaštite i prostora i naroda. Zahvaljujući upravo tom okviru uspjeli smo obraniti većinu hrvatskih prostora u BiH - podsjetio je Zdenko Ćosić.

 

M.J.