Zbog nedostatka kvoruma, nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala u ponedjeljak početi u 9 sati, odgođena je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na početku je sjednice utvrdio da nema kvoruma potrebnog za rad Skupštine.

-Imam zahtjev oporbenih klubova da sjednemo pa da porazgovaramo jer imaju određene zahtjeve - kazao je Mikulić, najavivši da će u nastavku sjednice izvijestiti o čemu se radi.

Ovo je drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, a njen nastavak 5. listopada je prekinut nakon što je skupštinska oporba zajedno s Neovisnima za Hrvatsku, koji su u vladajućoj koaliciji s HDZ-om i Bandić Milan 365 - Strankom rada i solidarnosti, srušila kvorum.

Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) tada je zatražio od gradonačelnika Bandića da se Zagrepčanima ispriča zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom.

Oporba, je nakon rušenja kvoruma poručila da neće sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stranke "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon toga se i na konferenciji za novinare i kasnije i u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog njegova susreta s predsjednikom izaslanstva  Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom ustvrdivši da nije znao za njegove veze s Arkanom.

Međutim, zastupnici okupljeni oko Zlatka Hasanbegovića u nastavku sjednice i dalje inzistiraju i traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima.

-Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni - kazao je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić.

Najavio je da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

-Nećemo biti na sjednici, a kvorum više ne ovisi o nama. Upravo zato dolazimo vidjeti hoće li funkcionirati tržišno gospodarstvo, dakle je li gradonačelnik u ovih nekoliko dana uspio pribaviti nekoliko zastupnika koji su mu potrebni kako bi osigurao većinu - izjavio je Jonjić.

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih rekla je novinarima nakon što je sjednica odgođena za 10 sati da će se, kada se gradonačelnik ispriča svim građanima, otvoriti prostor za daljnju raspravu o njihovom daljnjem sudjelovanju u Skupštini.

 

M.M.