Na Pantovčaku se uskoro očekuje rotacija savjetnika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Dosadašnji savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin odlazi na veleposlaničku dužnost u Kinu, dok će na to mjesto doći Vladimir Drobnjak, još uvijek stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, doznaje Večernji list.

O povratku Vladimira Drobnjaka u Hrvatsku počelo se ozbiljno govoriti još prije nekog vremena. Riječ je o jednoj od najiskusnijoj osoba o pitanjima EU – uostalom, sedam je godina vodio pregovore Hrvatske s Europskom unijom – pa se očekivalo da će ga povući u Zagreb kako bi radio na pripremanju te potom na velikom projektu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine.

Vladimiru Drobnjaku karijeru su obilježili EU i UN. Bivši novinar i dopisnik iz New Yorka diplomatsku karijeru je započeo 1992., nakon što je impresionirao Matu Granića, kad je najprije bio imenovan za zamjenika stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u u New Yorku.

Pet godina kasnije, 1997., u Zagrebu je preuzeo dužnost pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova. U vrijeme trećesiječanjske Vlade, kao veleposlanik je Hrvatsku predstavljao pri europskim organizacijama u Bruxellesu. U isto vrijeme, bio je i član hrvatskog pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom.

Drobnjak je 2003. ponovno otišao u New York, ovoga puta kao veleposlanik pri UN-u, da bi mandat prekinuo kad je u siječnju 2005. imenovan glavnim hrvatskim pregovaračem s Europskom unijom.

Dosadašnji predsjedničin savjetnik Dario Mihelin, koji završava uobičajen ciklus za savjetnike, već je potvrđen za novog hrvatskog veleposlanika u Kini, kamo bi trebao otići početkom godine.

Riječ je u ovom trenu u jednoj od najvažnijih veleposlaničkih pozicija za Hrvatsku. Odnosi s Kinom, što je pokazao i upravo završeni posjet hrvatskog izaslanstva na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, prepoznati su kao jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike.

M.M.