Suspendirani policijski istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić  zaustavljeni su na graničnom prijelazu Bajakovo te ispitivani od osoba u civilu pri čemu je Kajkić uhićen, vjeruju od strane srbijanske tajne službe.

Zorica Gregurić u izjavi za Novu TV navodi kako su joj rekli da sve to rade jer ih je prijavila hrvatska policija zbog istraga oko ratnog zločina na Ovčari.

-Rečeno mi je da po prijavi njihovih kolega iz Hrvatske koji su nas prijavili ja sam privedena na razgovor, a Nikola Kajkić uhićen, da o meni ovisi i mom iskazu hoće li oni zadržati Nikolu Kajkića - izjavila je Zorica Gregurić.

Nikola Kajkić poručio je da je u velikom šoku i na liječničkom pregledu. 

-Izmaltretiran, da se moramo skinuti do gola, nitko od ovih osoba koji su pretresali auto i njega osobno nije bio uniformiran, nikakav dokument nije dobio o uhićenju, bio je zadržan kažem 4-5 sati - kazao je Kajkićev odvjetnik Branko Šerić.

Niti iz srbijanske službe BIE niti iz MUP-a Srbije nema reakcije ni odgovora na upit Oove TV o tom slučaju.

Sve je komentirala i Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, koja tvrdi da se u okviru rada Fonda za humanitarno pravo u Beogradu srela s Nikolom Kajkićem. 

-Skandalizirana sam što sam jutros saznala da, ne samo da je zaustavljen i ispitivan od strane službe BIA na granici u Srbiji, nego da je dobio prijetnje i maltretiran je, jer gospodin Kajkić poznaje fond i surađivao je u prošlosti na raznim temama - reagirala je Hartmann.

Iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova demantiraju da policija ima ikakve veze s cijelim događajem u Srbiji. Podsjećaju da u okviru međunarodne suradnje policija zahtjevi za takvom vrstom intervencije trebaju biti opravdani i podneseni s ciljem rješavanja ozbiljnih kaznenih djela.

'-U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije prema policiji Republike M.Srbije, putem međunarodne policijske suradnje, poslalo bilo kakav zahtjev za postupanjem. Gospodin Nikola Kajkić trenutno je u statusu suspendiranog policijskog službenika te kao takav ne može provoditi nikakve službene radnje u svojstvu policijskog službenika. Prilikom povratka u Republiku Hrvatsku g. Kajkić nije se obratio za pomoć hrvatskoj policiji te je nadležna policijska uprava s njim stupila u kontakt, a putem redovnih kanala razmjene - stoji u priopćenju MUP-a RH.

 

M.M.