Građanska inicijativa Narod odlučuje u četvrtak je, u povodu medijskih napisa da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendum o izbornom zakonu, ustvrdila kako je sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, te poručila da "ne komentira neslužbene laži ministra uprave Lovre Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje iznosi službeno".

-Povodom upita brojnih medija potvrđujemo da je Građanska inicijativa Narod odlučuje sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Hrvatski su građani dali 30.000 potpisa više nego što je potrebno za referendum (405.342 za prvo referendumsko pitanje i  407.469 za drugo referendumsko pitanje) - stoji u priopćenju inicijative.

Istodobno, ministar uprave Lovro Kuščević tvrdi kako informacije koje su se pojavile u medijima, a prema kojima nije prikupljen dovoljan broj potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, nisu informacije Povjerenstva koje se bavi provjerom prikupljenih potpisa za referendume.

-Ne iznenađuje me ništa, jer ja još nemam informacije. Sve ovo što čujemo, što čitamo negdje po nekakvim portalima nisu informacije. Dakle kada dobijem od Povjerenstva službeni izvještaj, onda su to informacije, i onda ću vrlo rado komentirati svaki pojedini potpis - izjavio je Kuščević novinarima prije sjednice Vlade.

Kazao je to komentirajući neslužbene informacije prema kojima referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan proj potpisa, te kako se pojavio veći broj netočnih potpisa na peticijama Građanske inicijative Narod odlučuje,  i Istina o Istambulskoj, za raspisivanje referenduma.

-Ne želim špekulirati ima li, ili nema, dovoljno prikupljenih potpisa. Imamo tri pitanja, no ne bih zaista špekulirao, ukoliko dođu do Hrvatskog sabora ta pitanja Hrvatski sabor će donijeti svoju odluku - istaknuo je ministar uprave.

Tu informaciju u emisiji HRT-a Otvoreno, u srijedu navečer, komentirao je i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HRAST).

-Ako se gospodin Kuščević usudio osporiti volju građana na ovaj način, niski način, perfidno, ja stvarno nemam riječi. Međutim, narod će imati zadnju. Nije da prijetim, ali narod je uvijek imao svoju zadnju, imat će i ovaj put - rekao je.

 

M.M.