Nakon eksplozije koja se u utorak dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu, u srijedu su se u Slavonskom Brodu sastali predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović i ministar Tomislav Ćorić s predstavnicima ministarstava ekonomskog razvoja i energetike Ruske Federacije i Sergejom Kudrjašovim, čelnim čovjekom Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu.

-Tema sastanka bila je konkretna operacionalizacija i nastavak razgovora o rješavanju plinofikacije rafinerije u Brodu plinom iz Hrvatske, kako bi se smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i okolici. Razgovarali smo o prijepornim pitanjima koja su uglavnom komercijalna. Tijekom primjene prijašnjeg dogovora i sporazuma vodit će se računa o interesima svih, prije svega stanovnika Slavonskog Broda i okolice, poštujući komericjalne interese, ali i zakone RH - istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka.

Ministar Tomislav Ćorić podsjetio je da Vlada RH aktivno radi na rješavanju ovog problema.

-Učinit ćemo sve da idućih tjedana nastavimo aktivnosti prema Plinacrou, kao vlasniku produktovoda, i Croduxu kao ugovornoj strani. Dogovoreno je da se nastave razgovori s ruskom stranom i vjerujem da ćemo u najskorije vrijeme pronaći rješenje i nastaviti proces. Trenutačno je produktovod, do čije bi prenamjene trebalo doći, u fazi dijagnostike. Plinofikacija rafinerije Brod iz naše perspektive nema alternativu - rekao je ministar Tomislav Ćorić. 

"Poslovanje prema najvišim standardima naša je politika", kazao je direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov.

-Prioritet je popravljanje ekološke situacije u rafineriji Bosanski Brod. Taj projekt ima dvije komponente: modernizaciju samog postrojenja kako bi moglo primati plin i izgradnju plinovoda kako bi rafinerija mogla primati plin - kazao je direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov.

Podsjetio je kako su oni već investirali oko 6 milijuna dolara tako da će u rafineriji u prosincu biti spreman novi kotao.

-Tada će se razina sumporovodika u zraku moći smanjiti za dva puta. Kompletna prenamjena rafinerije za opskrbu plinom bit će spremna za treći kvartal ove godine - kazao je.

Izvijestio je kako su razgovarali o načinima kako ubrzati proces sinkronizacije rafinerije i plinovoda te o načelu formiranja cijena za opskrbu plinom rafinerije.

-Smatram da smo postigli ozbiljan pomak, da je to pitanje uvelike riješeno i da ćemo uskoro potpisati komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane - zaključio je.

Riječ je o  produktovodu Slobodnica - Brod. Kada se prenamjeni u plinovod vodit će izravno do rafinerijskih pogona.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Tomislav Ćorić izjavio je kako bi do kraja 2019. Rafinerija Brod mogla biti upogonjena na plin.

-Protokol koji je potpisan s ministrom iz RS-a Đokićem definira pravni odnos i održava težnju da se rafinerija Brod plinoficira kako bi se riješio problem onečišćenja zraka. Pitanje komericijalnih odnosa nije bio predmet toga. Postoje mala mimoilaženja, ali vjerujem da će se to riješiti - pojasnio je Ćorić.

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, neplanirano je u, srijedu, oko 14.00 sati, obišao rafineriju u Bosanskom Brodu, susreo se s upravom, razgovarao s njima i izrazio sućut obitelji.

- Važno je utvrditi je li riječ o tehničkoj havariji ili nečem drugom - kazao je tom prigodom.

M.M.